• Πολιτική

    Τσίπρας: «Το κλίμα δεν αλλάζει με παροχές πριν από τις κάλπες» – 25.000 πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πολλοί

    • NewsRoom


    «Το κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιου είδους παροχές λίγο πριν προσέλθουμε στις κάλπες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Alpha, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και ειδικότερα για τους συνταξιούχος. Σχολίασε ότι «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους. Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια κι αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη υποτίθεται».

    «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους» ανέφερε υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση στέρησε την προεκλογική  εξαγγελία του 2019 περί «13 σύνταξη»  και πως «μείωσε τα αναδρομικά από τους συνταξιούχους». Ο ίδιος χαρακτήρισε παλαιοκομματική λογική το να στερείς τόσο μεγάλο ποσό (7 δισ.) και να υπόσχεσαι 300 εκατ.

    Σχετικά με το αν βγαίνουν οι παροχές για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κοστολογημένο. «Όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε τη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 880 και αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

    Ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η δική του «προοδευτική» κυβέρνηση θα δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις δόσεις ενώ απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης για υπέρμετρη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεδομένων των συνθηκών «είμαστε φειδωλοί και όχι σπάταλοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες της χώρας». Μάλιστα αναφέρθηκε ξανά στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνησή του.

    Αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να διατηρεί τους υψηλούς έμμεσους φόρους ανέφερε πως  ότι η μεσαία τάξη «επιβιώνει με κουπόνια».

    Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα χρόνια της δική τους διακυβέρνησης και την επίθεση στη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015-8 ήταν μια κυβέρνηση που συγκυβερνούσε με την τρόικα. Δεν ήταν δικές μας όλες οι επιλογές, όπως δεν ήταν και των προηγούμενων».

     

    Πλειστηριασμοί

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του νόμου Κατσέλη του 2010 (επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) λέγοντας πως έδινε τη δυνατότητα στον ευάλωτο δανειολήπτη να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να βγαίνει απόφαση για προστασία της α’ κατοικίας εάν ήταν πράγματι ευάλωτος. Υποστήριξε πως την προστασία του νόμου Κατσέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε μέχρι το τέλος του 2019.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως θα παρουσιάσει την πρότασή του για την προστασία της α’ κατοικίας θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επέκτεινε την προστασία για 6 μήνες, «ψήφισε νέο πτωχευτικό κώδικα ο οποίος δεν προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες».

    «Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα από τον πόλεμο και μετά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα αποτρέψουμε την οδυνηρή προοπτική για τη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης.

    Αναφορικά με τους δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ πρέπει να αποσυρθεί. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για επαναφορά της προστασίας της α’ κατοικίας και για ρύθμιση των servicers.

    Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή της ΝΔ, ώστε η μεγάλη πλειοψηφία να χάσει την περιουσία της και να ευνοηθούν οι λίγοι. «Δεν πρόκειται για λάθος στον πτωχευτικό κώδικα είναι σχέδιο» της κυβέρνησης.

    Απαντώντας στην κριτική, όπως αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πως επί της δικής του διακυβέρνησης πραγματοποιούνταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο κ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως δεν είπε ποτέ πως δεν έγιναν πλειστηριασμοί επί των ημερών του. «Είπα εγώ ότι δεν έγιναν πλειστηριασμοί;» ανταπάντησε, επισημαίνοντας πως οι πλειστηριασμοί της διακυβέρνησής του αφορούσαν στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ «25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί», σημείωσε. «Τον κ. Λαφαζάνη τον έκρινε ο λαός και τον έστειλε εκτός Βουλής», πρόσθεσε.

    Υποκλοπές

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις υποκλοπές και στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η Π. Τσαπανίδου έθεσε ερώτημα για το αν είναι θα μπορούσε να είναι σε ομηρία ο Ν. Ανδρουλάκης, ενδεχόμενο στο οποίο το είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

    «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να είναι σε ομηρία ή είναι σε ομηρία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασιζόμενος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    «Οι υπουργοί της ΝΔ έκαναν την πάπια σχετικά με τις υποκλοπές» σχολίασε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «αν μπορεί να κάτσει ο θήτης με το θύμα το ίδιο κυβερνητικό τραπέζι είναι πολιτικό ζήτημα».

    Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κ. Ανδρουλάκης αφήνει να εννοηθεί ότι θα κυβερνήσει με το πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του αυτή ενισχύει αυτό που λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  περί προοδευτικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

    «Πιστεύω στην κυβέρνηση της προοδευτικής συνεργασίας που θα είναι και κυβέρνηση των νικητών», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας,  σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για σταθερή και μακράς διάρκειας κυβέρνηση.

    Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις και σχολίασε ότι πλέον δεν αποτελούν ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Επιπλέον επεσήμανε ότι οι εκλογές θα κριθούν στον αριθμό όσων πάνε στην κάλπη και κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν.

    «Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Κ. Μητσοτάκη θα είναι κάτι πολύ άσχημο για τη χώρα.

    «Θα ήταν ευχής έργον στην πορεία προς τις εκλογές να διεξαχθεί ένας γόνιμος και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος. Υπάρχει τοξικότητα όταν δεν διασταυρώνονται τα πολιτικά επιχειρήματα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

    Διαβάστε επίσης

    Τσαπανίδου: «Ο κ. Μητσοτάκης τάζει επιδόματα-μπαλώματα παραμονές εκλογών»

    Μητσοτάκης: Γινόμαστε σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ