• Πολιτική

    Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό

    τσιπρας-παυλοπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα


    Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ανακοινώνει αυτή την ώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την επίτευξη συμφωνίας με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε πως, «Υπάρχει συμφωνία, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις: Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση».

    Από την μεριά του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία από εδώ και πέρα θα κριθεί από την αποφασιστικότητα των Σκοπίων να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία δεσμεύονται.
    «Μεταφέρω καλά νέα: Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας απασχολεί για παρα πολλά χρόνια, τη διαφορά της ονομασίας», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο.
    «Έχουμε λοιπόν συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».
    «Οι γείτονες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».
    «Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αλλαγές και στο σύνταγμα της FYROM για να αλλάξουν και τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυρωτισμό αλλά το σημαντικότερο όλων κατ΄εμέ είναι ότι με αυτη την συμφωνία διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομια και παρακαταθήκη της ελληνικής Μακεδονίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
    «Είναι πολύ σημαντικό διότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας», συνέχισε.
    Η συμφωνία θα κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όταν πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις των Σκοπίων.
    Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν και οι βουλευτές για τη συμφωνία.

    Ακολούθως, στις 19:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Επομένως, η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 09.30.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φουρτούνες» στο ΚΙΝΑΛ για το Σκοπιανό: Στα «μαχαίρια» Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ) και Δανέλλης (Ποτάμι )

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληρή κριτική Βορίδη σε Καμμένο για το Σκοπιανό: «Δεν παίζουμε τις κουμπάρες εδώ, φτάνει η κοροϊδία»



    ΣΧΟΛΙΑ