• Πολιτική

    Τσιάρας: Χωρίς αιφνιδιασμούς οι αλλαγές στους νέους Κώδικες

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το νομοσχέδιο για την ταχεία πολιτική δίκη

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας


    Χωρίς αιφνιδιασμούς θα γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στους νέους Κώδικες, τόνισε πριν από λίγο σε.ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε «σπουδαίο εγχείρημα» τα νέα νομοθετήματα, σε συνέχισε μια προσπάθεια που, όπως είπε «αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο που προωθήθηκε».

    «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωριτικό εργαλείο», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο (6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2019) που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

    – «Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα. Είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι δικαστές δικάζουν σύμφωνα με τους νόμους που αποφασίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και τη συνείδηση τους».

    – «Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν. Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό».

    – «Η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής. Οπλίζεται με τον αναγκαίο χρόνο να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε ημιτελής. Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της Δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού. Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας.»

    Οι δικαστές

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέας Χρ. Σεβαστίδης τόνισε στην ομιλία του :

    «Έγινε σφοδρή κριτική σε πολλές διατάξεις, θεωρώ ότι πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύει τέτοιου μεγέθους αλλαγές. Οι Κώδικες μετατράπηκαν σε πολιτικό επιδικο. Συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας, δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος. Είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις του φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα.

    Η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη. Δεν δικαιολογείται η ισοπεδωτική επιστημονική κριτική που ακολούθησε. Θεωρώ αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις. Θετικές και αναγκαίες αλλαγές ο εξορθολογισμός των ποινών, η κατάργηση του νόμου περί καταρχαστών, η κοινωφελής εργασία, η κατάργηση των πταισμάτων, κ.ά.»

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας είπε στη δική του ομιλία:

    «Ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος. Βεβαίως για ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, αυτή την ανάγκη εύχομαι να καλύψει το συνέδριο. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κρίνεται κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους, Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδωρείται η Δικαιοσύνη.»



    ΣΧΟΛΙΑ