• Top Stories

    Τσαβούσογλου: Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου τις επόμενες ημέρες

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Σε εξαγγελία ότι η Τουρκία ξεκινά «τις προσεχείς ημέρες» γεωτρήσεις, με δυο σκάφη, γύρω από την Κύπρο προχώρησε πριν από λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

     Τις δηλώσεις του μεταδίδουν, με έκτακτα δελτία τους, τα τουρκικά ΜΜΕ.

    «Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη Μεσόγειο. Δεν θα το επιτρέψουμε» είπε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με το τουρκικό CNN, ο ίδιος είπε ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει «τις επόμενες ημέρες».

    Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προαναγγείλει το πρόγραμμα της Άγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα βόρεια των Κατεχομένων και είχε επιβεβαιώσει την έλευση και άλλου γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, προκειμένου η Τουρκία να δηλώσει ακόμη περισσότερο παρούσα στην περιοχή.

    «Για να μην υπάρξει πρόβλημα, ξεκινάμε κι εμείς το σκάψιμο σε εκείνες τις περιοχές, μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα ΗΕ. Ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα, τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η νότια Κύπρος, αλλά αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα» ανέφερε.

    «Επομένως, σε εκείνες τις περιοχές θα ξεκινήσουμε κι εμείς γεώτρηση. Μέσα στον Ιανουάριο έρχεται και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, ξέρετε» είχε πει.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι κανονικά το δεύτερο αυτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Άγκυρα προορίζονταν για τη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις, προκειμένου –όπως είπε- να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στη συγκεκριμένη περιοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με γεωτρήσεις νότια της Κύπρου – «Διατηρούμε δικαιώματα στο Αιγαίο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεωτρήσεις στην Κύπρο προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου



    ΣΧΟΛΙΑ