• Πολιτική

    Τσακαλώτος απορρίπτει τα δημοσιεύματα: Καμία ανησυχία για τα έσοδα – “Είμαστε πάνω από το στόχο”

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Καθησυχαστικός εμφανίζεται, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απορρίπτει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “βουτιά” στα έσοδα του Ιουλίου, τονίζοντας πως το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να βρίσκεται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών “έπεσαν” έξω κατά 513 εκατ. για τα έσοδα τον Ιούλιο, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την απειλή ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων.

    iko logistirio tou kratous glk

    Ωστόσο, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, δίνουν την δική τους απάντηση, τονίζοντας ότι η ταμειακή ροή των εσόδων κατά τον Ιούλιο, δεν θεωρείται ανησυχητική για τη γενικότερη πορεία τους.

    Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι κατά το α’ εξάμηνο, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ (3,8%) έναντι του στόχου.

    Ακόμη, τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Ιούλιο μπήκαν στα ταμεία 4,854 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για τα καθαρά έσοδα ήταν 5,367 δισ. ευρώ – μια διαφορά 513 εκατ. ευρώ ή μια υστέρηση της τάξης του 9,56% έναντι του στόχου.

    Όσον αφορά τον Ιούλιο, αξιωματούχοι του ΓΛΚ επισημαίνουν ότι τα έσοδα, σε ταμειακή βάση, ξεπέρασαν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, η σύγκριση των εσόδων με εκείνα του 2015 και 2014 είναι αποκαλυπτική:

    • 5,595 δις ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον  Ιούλιο του 2014
    • 5,029 δις ευρώ τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο του 2015 , τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls
    • 4,854 δις ευρώ τον Ιούλιο του 2016 όταν μόνο από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και την πληρωμή της πρώτης δόσης με αυξημένες προκαταβολές και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα 1,2 δις ευρώ.

     

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/thima-agriou-xilodarmou-apo-varipiniti-stefanako-o-akis-tsochatzopoulos/65464

     

    Δείτε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/giannis-stournaras-ke-nikos-pappas-pali-se-megali-kontra/65258

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ