• Πολιτική

    Τροπολογία καταργεί τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής

    Ηλίας Κασιδιάρης – Νίκος Μιχαλολιάκος


    Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγεσθαι και του εκλέγειν για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, προβλέπει τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, θα καθίσταται ασυμβίβαστο η «κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα για τον οριστικά καταδικασθέντα για αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού κώδικα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ) ή για εγκλήματα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης».

    Με βάση την τροπολογία, οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές – μέλη της Χρυσής Αυγής, θα διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγου και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ψηφίσουν σε όλη τη διάρκεια της ποινής τους.

    Ακόμα, δεν θα έχουν δικαίωμα να καταρτίσουν συνδυασμό.  Θα προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή Νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ