• Top Stories

    Σε συναγερμό η Ινδονησία έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τους επτά νεκρούς

    • NewsRoom


    Σε συναγερμό παραμένει η Ινδονησία ύστερα από πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις,  στο κέντρο της πρωτεύουσας, με επτά νεκρούς ενώ μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών παραμένει άγνωστος. Το μπαράζ επιθέσεων ακολούθησε την απειλή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι θέτουν τη χώρα στο “στόχαστρό” τους.

    tzakarta3

    Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. Μία από τις πιο ανατριχιαστικές απεικονίζει τη στιγμή που ένας από τους τρομοκράτες της επίθεσης στην Τζακάρτα πυροβολούσε προς το πλήθος και τους αστυνομικούς που βρίσκονταν γύρω του πριν αυτοπυροβοληθεί.

    man1_8 (1)

    Το συγκλονιστικό υλικό παρουσιάζεται από το Metro, ένα ινδονησιακό site. Σε αυτό φαίνεται ο δράστης να κρατά το όπλο ψηλά, σε πολύ κεντρικό δρόμο και να σημαδεύει με απόλυτη ψυχραιμία πολίτες και αστυνομικούς που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του.

    Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι είδε τρεις νεκρούς να κείτονται στο έδαφος και μια συμπλοκή να είναι σε εξέλιξη. Μια έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της αλυσίδας Starbucks και δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν αργότερα στο κτίριο.

    1

    Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV.

    tzakarta1

    “Τα τζάμια του Starbucks ανατινάχθηκαν. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Υπάρχει μια παύση των πυροβολισμών, αλλά κάποιος είναι στην οροφή του κτιρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους σε αυτόν”, δήλωσε ο φωτογράφος του Ρόιτερς.
    Ανησυχία επικρατεί στην Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της τζιχαντιστικής απειλής και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής εναντίον κύκλων και προσώπων με ύποπτες διασυνδέσεις με το ΙΚ.

    “Νωρίτερα είχαμε δεχθεί απειλή από το ΙΚ ότι η Ινδονησία θα είναι στο στόχαστρό του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις αυτές. Πρόσθεσε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται τρεις αστυνομικοί και τρεις άμαχοι.
    “Είδα έναν αστυνομικό να πυροβολεί ακριβώς μπροστά μου”, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο δίκτυο TV One.

    Μία έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους αστυνομικούς.

    https://www.youtube.com/watch?v=0gzVwOKpPjM

    Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπεί ή να βγει από αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Ρόιτερς. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

    Η Starbucks κλείνει προσωρινά όλα τα καταστήματά της στην Τζακάρτα

    Η αλυσίδα Starbucks ανακοίνωσε ότι όλα τα καφέ της στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά “μέχρι νεωτέρας” , μετά την επίθεση εναντίον ενός από τα καταστήματά της στην ινδονησιακή πρωτεύουσα.

    “Το συγκεκριμένο και όλα τα άλλα καταστήματα στην Τζακάρτα θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, μέχρι νεωτέρας. Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα της εταιρείας στο Σιάτλ.

    Αν και δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν ότι οι επιθέσεις, που χαρακτηρίσθηκαν από τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο “τρομοκρατικές ενέργειες”, πραγματοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι μία αινιγματική προειδοποίηση είχε εμφανισθεί πριν από τις επιθέσεις.

    A view of the police station in front of a shopping mall in Jakarta, Indonesia, where a bomb blast took place on Thursday afternoon

    “Η προειδοποίηση έλεγε ότι θα υπάρξει μία συναυλία στην Ινδονησία και ότι θα περιληφθεί στις διεθνείς ειδήσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ινδονησιακό ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλές σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ματαιώθηκαν τον Δεκέμβριο στη χώρα.

    Πολλοί Ινδονήσιοι έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

    A building that was destroyed in the blast with police saying the attackers were seen throwing grenades from motorcycles

    «Μιμήθηκαν τις επιθέσεις στο Παρίσι»

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Αντον Τσαρλογιάν η επίθεση που έγινε σήμερα στην Τζακάρτα, θυμίζει τις επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι.
    «Μιμήθηκαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι… είναι πιθανότατα από την οργάνωση (Ισλαμικό Κράτος)», είπε μιλώντας στο AP.

    At least three police officers and three civilians were killed in blasts at a Starbucks cafe, the Sarinah shopping mall, and UN offices

    Οργάνωση που συνδέεται με το ΙSIS

    Μια ομάδα που συνδέεται με τους μαχητές τους Ισλαμικού Κράτους είναι οι ύποπτοι που διέπραξαν την σημερινή επίθεση, σύμφωνα με το AFP που επικαλείται την αστυνομία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην Ινδονησία εκφράζονται φόβοι ότι πρόκειται για τζιχαντιστές που έχουν επιστρέψει από το Ιράκ και την Συρία.

    «Το Soufan Group που έχει έδρα στην Ευρώπη αναφέρει ότι οι 500 -700 Ινδονήσιοι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να ενταχθούν στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους, έχουν επιστρέψει από τότε», αναφέρει το πρακτορείο.

    «Γνωρίζουμε ότι το ISIS επιθυμεί να κηρύξει μία επαρχία σε αυτή την περιοχή», αναφέρει στο AFP αναλυτής τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανησυχεί το ενδεχόμενο να έχουν επιστρέψει ριζοστικοποιημένα άτομα από το Ιράκ και την Συρία στην χώρα που θα μπορούσαν να δράσουν μαζί με «αυτο-ριζοστικοποιημένους μοναχικούς λύκους που εμφανίστηκαν να στην σκηνή».

     



    ΣΧΟΛΙΑ