• Πολιτική

    Τουρκικές προκλήσεις: Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

    Τουρκικά F16 πετούν στον ουρανό

    Τουρκικά F16


    Σε μια νέα περίοδο έντασης φαίνεται ότι μπαίνουμε με την Τουρκία καθώς το μπαράζ προκλήσεων πήρε απροκάλυπτες διαστάσεις τα τελευταία 24ωρα και οδήγησε σε ανάλογες απαντητικές κινήσεις στην Άγκυρα από την Αθήνα.

    Έτσι μετά τις ασκήσεις κατάληψης νησίδων στο Αιγαίο, τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με το πάγωμα των ΜΟΕ, την ακύρωση της πρόσκλησης στην τουρκική αεροπορία για συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet» αλλά και την  ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά μετατρεποντας την στην συνέχεια σε άσκηση.

    Βεβαίως οι διαφορές όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν, η προκλητική ρητορική στην πραγματικότητα ουδέποτε έλλειψε, ενώ ενίοτε και επί του πεδίου η Τουρκία ουδέποτε «διορθώθηκε» απολύτως. Παρόλα αυτά όμως ήταν σαφές πως οι τόνοι εκ μέρους της Άγκυρας σε σχέση με τις μεταξύ μας σχέσεις είχαν πέσει εμφανώς σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία τουλάχιστον διετία.

    Μάλιστα μέχρι πριν από λίγο πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία και ο Ερντογάν θα ήταν σαφώς πιο προσεκτικοί καθώς εκτός όλων των άλλων για να μπορεί η γειτονική χώρα να παίξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στον επί της ουσίας πόλεμο Δύσης – Ρωσίας (Ανατολής) θα κρατούσε τα προσχήματα σε ότι αφορά τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

    Η εντύπωση που είχε δοθεί άλλωστε μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επανέλθει αναπόφευκτα. Τουναντίον πολλοί υποστήριζαν ότι κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών γεωπολιτικών ανακατατάξεων δημιουργούνται προϋποθέσεις για να τεθεί επί τάπητος ακόμα και μια συμφωνία για προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη.

    Πού το πάει η Τουρκία

    Τα τελευταία 24ωρα πάντως δείχνουν ότι αυτή η ανάγνωση των εξελίξεων δεν είναι και τόσο στέρεα. Η Τουρκία έχει τις δικές της βλέψεις στην περιοχή και δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από αυτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση αυτή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπίπτει χρονικά με ορισμένες αψιμαχίες που καταγράφονται αυτό το διάστημα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, όπως πχ με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αν και την ίδια στιγμή στην Τουρκία γίνονται πχ ανταλλαγές αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.

    Μάλιστα αυτές οι ρητορικές εντάσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον καταγράφονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο όπως πχ στις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν κατά Μπάιντεν, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ιμπραήμ Καλίν.

    Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να το πάει η Τουρκία και σε ποιο βαθμό η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να μην κάνει πίσω στις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται από την άλλη πλευρά μέσα σε αυτό το πολωμένο και διχασμένο παγκόσμιο σκηνικό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

    ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

    Προς ώρας η Ελλάδα έχοντας τονίσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, κινήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής καταγγελίας της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ με την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενς Στολτενμπεργκ  και είναι επίσης σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα του μενού των συζητήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

    Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή και την πρόσκληση Πελόζι στον κ. Μητσοτάκη να γίνει ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο την επομένη μέρα του τετ α τετ με Μπάιντεν, στις 17 Μαΐου, σημείωναν με το βλέμμα στην Άγκυρα ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη διεθνή συγκυρία «στέλνει πολλαπλά μηνύματα», δείχνει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές παραβιάσεις

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον – Νέο διάβημα στην Άγκυρα για τις παραβιάσεις

    Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι υπερπτήσεις ήταν απάντηση για τις προβοκατόρικες πτήσεις ελληνικών μαχητικών»



    ΣΧΟΛΙΑ