• Πολιτική

    Με απόφαση δικαστηρίου το «μαύρο» του Ερντογάν σε 136 sites

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Απαγόρευση πρόσβασης σε 136 ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε το Δικαστήριο της Άγκυρας. Αιτία της απόφασης αυτής για την Τουρκία αποτελεί το γεγονός ότι στους συγκεκριμένους ιστοτόπους υπάρχουν επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό που συνοδεύει την απόφαση, οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες «απειλούν την εθνική ασφάλεια» της χώρας, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ο αποκλεισμός τους.

    Όλα ξεκίνησαν όταν, στις 16 Ιουλίου, η γενική διοίκηση της τουρκικής χωροφυλακής προσέφυγε σε ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας, ζητώντας να απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε εξήγησε το bianet, ένας ιστότοπος, τα συμφέροντα του οποίου θίγονται από την απόφαση του δικαστηρίου.

    Το bianet, συγκεκριμένα, αποτελεί μια ιστοσελίδα, που υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), συνδέσμους τουρκικών βιομηχανιών και άλλους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές το πότε ακριβώς η Τουρκία θα δει τις ιστοσελίδες αυτές να μπλοκάρονται.

    Αυτή την στιγμή, πάντως, πολλές από τις ιστοσελίδες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους προς απαγόρευση ιστοτόπους είναι ακόμη προσβάσιμοι στην τουρκική επικράτεια.

    Σε ό,τι έχει να κάνει με την αιτιολογία για «απειλή» της εθνικής ασφάλειας, για την οποία γίνεται λόγος στην απόφαση του δικαστηρίου, δεν δίνονται διευκρινίσεις, ως προς το περιεχόμενο που μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά επικίνδυνο, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αιτιολογείται ο αποκλεισμός των ιστοτόπων.

    Η απόφαση συμπεριλαμβάνει επίσης και την πρόβλεψη για «κλείσιμο» και συγκεκριμένων λογαριασμών, ανάμεσα στους οποίους είναι και εκείνος που διατηρεί στο Twitter η Ογιά Ερσόι, εκλεγμένη στην Κωνσταντινούπολη και βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Επίσης, θα αποκλειστούν λογαριασμοί του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, καθώς και μιας οργάνωσης πολιτών που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

    Σημειώνεται ότι, στην γειτονική χώρα, έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε πάνω από 245.000 ιστότοπους ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου από το 2017 και αυτού της Wikipedia.

    Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ερντογάν έθεσε σε ισχύ νέους κανονισμούς, που αφορούν στο περιεχόμενο που αναρτάται από όλους τους παραγωγούς περιεχομένου στο Διαδίκτυο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα ξένα ΜΜΕ, αλλά και παρόχους οπτικοακουστικού περιεχομένου, όπως το Netflix.

    Ενδεικτικό του βαθμού της ελευθερίας του Τύπου που επιτρέπεται στην Τουρκία είναι ότι η γειτονική χώρα καταλαμβάνει, σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη της RSF, την 157η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ