• Πολιτική

    Τώρα ο Ερντογάν διαφωνεί και με τον όρο «άλωση»: «Ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην Πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή!»

    • NewsRoom
    Φιέστα Ερντογάν στα κατεχόμενα για να ανακοινώσει τα «καλά νέα»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Στο ζήτημα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια νοσοκομείου στη συνοικία Χαντίμκιοϊ της Πόλης.

    Ο Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου κατηγόρησε το Σάββατο την Αθήνα για… «ιστορικό κόμπλεξ», διαμαρτυρήθηκε για την λέξη «άλωση» που χρησιμοποιεί η Δύση και ειδικά η Ελλάδα για να περιγράψει το γεγονός εδώ και 5,5 αιώνες.

    «Κάποιοι που δεν γνωρίζουν, προσπαθούν να αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ως «άλωση». Εάν ρωτήσετε, δεν γνωρίζουν καν την έννοια της κατάκτησης. Η κατάκτηση αποτελεί έναρξη, η κατάκτηση αποτελεί νίκη, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν κάποιοι. Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν την κατάκτηση όχι μόνο κατάκτηση εδαφών, αλλά και απόκτηση καρδιών. Τα τζαμιά μας και τα μνημεία-σύμβολά μας καταστράφηκαν αμέσως», δήλωσε ο Ερντογάν.

    «Ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν», ανέφερε ο Ερντογάν. «Η Αγιά Σοφιά αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους», συνέχισε.

    «Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας», ανέφερε ο Ερντογάν.



    ΣΧΟΛΙΑ