• Πολιτική

  Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έθεσε ξανά ο Ερντογάν στον Τσίπρα – Τι συζήτησαν

  • NewsRoom


  Βελτιωμένο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναβάλουν στο τραπέζι μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, για επίσημη συνάντηση εργασίας.

  Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση και η εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας (αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξάρθρωση δικτύων διακινητών).

  Ο κ. Ερντογάν, πάντως, αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του θέματος. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης αλλά και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κων/πολη, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

  Με τη σημερινή συνάντηση επανήλθε στο τραπέζι η θετική ατζέντα στον οικονομικό τομέα, όπως αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης. Συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, ζήτημα το οποίο «έχει μπει μπροστά», με στόχο να ενεργοποιηθεί η σύνδεση πριν από το καλοκαίρι. Επιπλέον, συζητήθηκε και η συνεργασία στον τουρισμό και η επίλυση σχετικών θεμάτων.

  Ως προς το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την υποστήριξη της στην επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών. Τόνισε ότι διαβουλεύσεις για την ασφάλεια πρέπει να επανεκκινήσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

  Στη διμερή συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ). Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός ‘Αμυνας Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.  ΣΧΟΛΙΑ