• Οικονομία

    Το σχέδιο των 500 εκατ. για το επίδομα σε ρεύμα και θέρμανση – Στις 11 το πρωί τα… αποκαλυπτήρια

    Το σχέδιο των 500 εκατ. για το επίδομα σε ρεύμα και θέρμανση – Στις 11 το πρωί τα... αποκαλυπτήρια

    Χρήστος ΣταΊκούρας – Κώστας Σκρέκας


    Διπλάσια επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

    Το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά για τη θέρμανσής τους με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όλους τους καταναλωτές ρεύματος, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

    Τα «απολυπτήρια» του σχεδίου θα γίνουν στις 11 το πρωί της Παρασκευής από τους Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα.

    Ηλεκτρικό ρεύμα

    Όπως όλα δείχνουν, η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος θα αυξηθεί κατά 40%- 45%, καθώς το κονδύλι θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό των 150 εκατ. ευρώ, αφού οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και δεν είχαν

    Η επιδότηση του ρεύματος από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο θα φθάσει τα 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με βάση αυτό το σχέδιο αντί για τα 9 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, η επιδότηση θα φτάσει στα 14 -15 ευρώ το μήνα για όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) και θα καλύψει την περίοδο κατανάλωσης από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο θα υπάρξει ένα «παράθυρο» επέκτασης του μέτρου και τους πρώτους μήνες του 2022, εφόσον συνεχιστεί η άνοδος των τιμών.

    Φυσικό αέριο

    Επιδότηση θα υπάρξει και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του έχει εκτοξευθεί έως και 100%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του επιδόματος θέρμανσης, αν και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπήρξε η εισήγηση να υπάρξει επιδότηση και αντίστοιχη του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Επίδομα θέρμανσης

    Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τριπλή ενίσχυση στο επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα θα αυξηθεί κατά 20%, με αποτέλεσμα από τα 80 – 650 ευρώ πέρυσι να φτάσει φέτος στα 96 – 780 ευρώ, ενώ θα διευρυνθεί σημαντικά και ο αριθμός των δικαιούχων, μέσω της σημαντικής αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20%-30%. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κονδύλι θα διπλασιαστεί από τα 100 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ.

    Σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο, πέρυσι ένας άγαμος δικαιούνταν το επίδομα θέρμανσης αν είχε εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ενώ φέτος θα το λάβει με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι θα καταστεί δικαιούχος του επιδόματος με εισόδημα έως 25.000 αντί για 20.000 ευρώ πέρυσι. Μάλιστα, το ίδιο σχέδιο αναφέρει πως αυξημένη θα είναι και η επιδότηση των παιδιών: από τα 2.000 ευρώ θα ανέβει στα 4.000 – 5.000 ευρώ. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει το επίδομα θέρμανσης ακόμα και με εισόδημα έως 33.000 – 35.000 ευρώ.

    Το παρασκήνιο

    Το τελικό σχέδιο «κλείδωσε» το απόγευμα της Πέμπτης σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

    Εκεί αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της επιδότησης για το ηλεκτρικό, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρέθηκαν διαφορετικά σενάρια για την επιδότηση του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου έχει σπάσει κάθε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

    Ωστόσο, πριν την έκτακτη σύσκεψη είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου το συνολικό κονδύλιο να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

    Από τις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup και το Ecofin, όσο και του Υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Λουξεμβούργο. Μάλιστα, το ελληνικό σχέδιο είχε υποβληθεί και στους θεσμούς, οι οποίοι έδωσαν τελικά το «πράσινο» φως για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 300 εκατ. ευρώ όσο και στο επίδομα θέρμανσης με το κονδύλι να διπλασιάζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Στο Μαξίμου κατέληξαν σε αύξηση της επιδότησης του ρεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ