• Οικονομία

    Συναγερμός από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο – Έρχονται γενναίες επιδοτήσεις

    Συναγερμός από τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Έρχονται γενναίες επιδοτήσεις

    Κώστας Σκρέκας – Χρήστος Σταϊκούρας


    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο “σπάνε” οι διεθνείς τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί αγώνα δρόμου, προκειμένου να σχεδιάσει ένα μείγμα μέτρων ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και ξεχωριστής επιδότησης στη θέρμανση. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει ήδη τις προτάσεις του στους θεσμούς και αναμένει τις τελικές απαντήσεις.

    Η πρώτη επιδότηση θα τους αφορά όλους, όπως τόνισε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

    Όπως είχε προαναγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει επιδότηση για το ρεύμα 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση να κάνει λόγο για επιδότηση ενισχυμένη κατά 50-55%, δηλαδή να φτάσει τα 13 ή και τα 14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, πέραν αυτών που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο.

    Αντίστοιχη επιδότηση θα ανακοινωθεί και για το φυσικό αέριο, ωστόσο εκεί οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν ακόμα και το 100%, κάτι που σημαίνει πως η παρέμβαση της κυβέρνησης στους λογαριασμούς θα πρέπει να είναι εξίσου γενναία.

    Επίδομα θέρμανσης

    Αυξημένο κατά 20% θα είναι το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πέρυσι ξεκινούσε από τα 80 ευρώ και έφτανε – υπό περιπτώσεις – έως και τα 650 ευρώ και φέτος, εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 96 ευρώ και θα έχει «ταβάνι» τα 780 ευρώ.

    Παράλληλα, θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνοντας κατά 20-30% τα εισοδηματικά κριτήρια.

    Πέρυσι ένας άγαμος θα δικαιούνταν το επίδομα θέρμανσης αν είχε εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να το λάβει με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

    Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι θα καταστεί δικαιούχος του επιδόματος με εισόδημα έως 25.000 αντί για 20.000 ευρώ πέρυσι.

    Μάλιστα, το ίδιο σενάριο αναφέρει πως αυξημένη θα είναι και η επιδότηση των παιδιών: από τα 2.000 ευρώ θα ανέβει στα 4.000 – 5.000 ευρώ. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει το επίδομα θέρμανσης ακόμα και με εισόδημα έως 33.000 – 35.000 ευρώ.

    Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως κλείνει στο σενάριο επιδότησης της θέρμανσης για όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο, στο «μοντέλο» του πετρελαίου θέρμανσης. Για το θέμα έχει υπάρξει έντονος προβληματισμός, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλαστιαστεί σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

    Διαβάστε επίσης

    Καλπάζει ο πληθωρισμός – Ανησυχία για έκρηξη τιμών



    ΣΧΟΛΙΑ