• Πολιτική

    Το Σάββατο στην Ουάσινγκτον η κηδεία του Τζον Μακέιν, με απόντα τον Ντόνταλντ Τραμπ

    • NewsRoom


    Στην Ουάσινγκτον θα μεταφερθεί το Σάββατο η σορός του εκλιπόντος Γερουσιαστή και πρώην υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν. Η σορός του έφτασε την Τρίτη, συνοδεία μεγάλης πομπής μοτοσυκλετιστών, στο Καπιτώλιο της πολιτείας Αριζόνα, όπου και θα παραμείνει προκειμένου να του αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές.

    Η κηδεία του Μακέιν θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, ενώ αμέσως μετά θα ενταφιαστεί στο νεκροταφείο της Ναυτικής Ακαδημίας στην Αννάπολης.

    «Απών» από την τελετή θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του εκλιπόντος. Ο Τζον Μακέιν υπήρξε πολέμιος του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ανήκαν αμφότεροι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλωστε, είχε αμφισβητήσει τον ηρωϊσμό του κατά την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, όταν είχε αιχμαλωτιστεί όταν το αεροπλάνο του κατερρίφθη από τους Βιετκόνγκ.

    Εκπρόσωπος της οικογένειας Μακέιν επιβεβαίωσε χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην επικήδειο τελετή, η οποία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον το ερχόμενο Σάββατο. Αντιθέτως, θα παραστούν και θα εκφωνήσουν λόγους δύο πρώην πρόεδροι, ο υιός Τζορτζ Μπους, ανθυποψήφιος του Μακέιν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2000, και ο Μπαράκ Ομπάμα, από τον οποίο έχασε τη μάχη στην προεδρική αναμέτρηση του 2008.

    Ο Τζον Μακέιν άφησε την τελευταία πνοή του στο ράντσο του, στην Αριζόνα, σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, που διαγνώστηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

    Η σημαία στον Λευκό Οίκο κυμάτιζε μεσίστια το Σαββατοκύριακο, αλλά υψώθηκε το πρωί της Δευτέρας, για να επανέλθει σε μεσίστια θέση ύστερα από πιέσεις ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι απαίτησαν να συνεχιστεί η απόδοση τιμής μέχρι να ενταφιαστεί ο Μακέιν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην κηδεία του Τζον Μακέιν



    ΣΧΟΛΙΑ