• Πολιτική

    Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ράμα για τις περιουσίες της μειονότητας

    • NewsRoom
    Έντι Ράμα

    Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας


    Επικοινωνία με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα είχε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις ενέργειες του Αλβανού ομόλογού του για την δήμευση περιουσιών της μειονότητας στην Χειμάρρα.

    Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνομιλία του με τον Έντι Ράμα εστίασε στο νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και στο νόμο για τις μειονότητες. Ακόμα, μίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και για διμερείς οικονομικές σχέσεις.

    Βάσει της επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης: Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ.

    Η ελληνική πλευρά, εμμένει στη στάση της σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ στην περίπτωση που η γειτονική χώρα προχωρήσει στην αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η αλβανική κυβέρνηση δημοσίευσε υπουργική απόφαση στο αλβανικό ΦΕΚ με την οποία δεσμεύονταν οι περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι, διαμήνυσε ότι εάν ο Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξή της στην Ε.Ε.

    Λίγες ώρες μετά, το επίμαχο ΦΕΚ «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ελληνικές διπλωματικές πηγές να εμφανίζονται ικανοποιημένες μεν αλλά επιφυλακτικές.

    Συγκεκριμένα, είχαν αναφέρει ότι: «Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού από το Βουκουρέστι, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

    «Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας. Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Αλβανία «εξαφάνισε» το ΦΕΚ για την δήμευση των περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας – Τίμερμανς: Οι κρισιμότερες για το μέλλον της Ευρώπης οι επικείμενες ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ