• Πολιτική

    Τι θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη για φόρους, εισφορές και εξοπλιστικά

    • Νένα Σώκου
    Οι νέοι στο επίκεντρο: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ (live)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της ΔΕΘ


    Στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζει απόψε (7 μ.μ.) από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο 12μηνο.

    Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αναμένεται να καταλάβει η έκτακτη κατάσταση στην οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και το φλέγον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

    Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους άξονες των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ θα ξετυλίξει και τις επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Στόχος, να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών, που βλέπουν μπροστά τους έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

    Στην πρώτη γραμμή των ανακοινώσεων θα βρεθούν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, αλλά και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την κρίση.

    Η ελληνική οικονομία θα κάνει τα επόμενα βήματα έχοντας στην φαρέτρα της αφενός την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, που προβλέπει την συνέχιση των υποστηρικτικών πολιτικών εν καιρώ πανδημίας, αλλά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 72 δισ. ευρώ, που αποτελούν μια την χρυσή ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανακοινώσεις περιλαμβάνονται η παράταση της ισχύος των προσωρινών μειώσεων στον ΦΠΑ και των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, όπως και νέα προγράμματα μείωσης της ανεργίας και στήριξη των ανέργων.

    Στα μέτρα που επίσης αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνονται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων.

    Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της εξαγγελίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά.

    Στην ομιλία του πρωθυπουργού θα υπάρξει και αναφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

    Με το βλέμμα στην ελληνοτουρκική ένταση που σοβεί εδώ και εβδομάδες, ο πρωθυπουργός θα στείλει μηνύματα στην Τουρκία, ενώ θα γίνουν και ανακοινώσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όσον αφορά το τελευταίο, αναμένονται ανακοινώσεις σε τρεις πυλώνες: προσλήψεις χιλιάδων ΕΠΟΠ, σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ θα ανακοινώσει και λεπτομέρειες της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, στην Κορσική την περασμένη Πέμπτη.



    ΣΧΟΛΙΑ