• Πολιτική

    Τι συμβαίνει με τον προϋπολογισμό. Γιατί έχουν πάλι αμφιβολίες οι ξένοι


    Ένα μάλλον γνώριμο πια πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν στο υπουργείο Οικονομικών: Πώς θα πείσουν τους Ευρωπαίους ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που έχει καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν “βγαίνει”.

    Γιατί το να προβλέπεις στα χαρτιά ότι θα πιάσεις υπερπλεονάσματα είναι εύκολο, αλλά το να τα πιάσεις όντως είναι πιο δύσκολο. Και οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι και πολύ ευνοϊκές, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το αν οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα επιβεβαιωθούν ή θα πέσουν έξω. Φυσικά, αν οι προβλέψεις πέσουν έξω, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικό εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομία, και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το επιθυμεί. Έτσι, στην Κομισιόν εξετάζουν εξονυχιστικά τα ελληνικά στοιχεία, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2019 θα επιβεβαιωθούν και δεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

    Αυτό λοιπόν που διαπιστώνουν εκ πρώτης όψεως οι Ευρωπαίοι είναι ότι υπάρχει ένα “σκοτεινό” σημείο όσον αφορά στα έσοδα του Δημοσίου. Κι αυτό γιατί από τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου προκύπτει μία ανησυχητική υστέρηση εσόδων: τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 79 εκατομμύρια ευρώ του στόχου, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσον τα εισπρακτικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ θα αποδώσουν τα αναμενόμενα την ερχόμενη χρονιά. Εξάλλου, πηγή ανησυχίας αποτελεί και το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες που ολοένα “φουσκώνουν”, καθώς από την αρχή του χρόνου έχουν αυξηθεί κατά 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σημειωτέον ότι στον προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα πετύχει ένα άνετο πρωτογενές πλεόνασμα, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε θετικές παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η χορήγηση επιδόματος στέγασης, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη περικοπή των συντάξεων. Οι Ευρωπαίοι όμως βλέπουν με επιφύλαξη αυτόν τον ισχυρισμό, αμφιβάλλοντας για το αν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ορθές ή υπεραισιόδοξες. Άλλωστε, για να επιτευχθούν τέτοια πλεονάσματα πρέπει να υπάρχει αξιόλογη υπέρβαση των στόχων για τα έσοδα, και αν παρατηρείται από τώρα “κόπωση”, αυτός δεν είναι καλός οιωνός. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, δε φαίνεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, αλλά ούτε και με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που τον υπολογίζει στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Μία σαφέστερη εικόνα για την άποψη της Κομισιόν σχετικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό αναμένεται να έχουμε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, πριν δοθεί στη δημοσιότητα επισήμως το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως η ελληνική περίπτωση περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς πλέον όλο το βάρος των Ευρωπαίων πέφτει πάνω στην Ιταλία, που κινδυνεύει να γίνει το νέο “προβληματικό παιδί” της Ευρώπης – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να αφεθεί στην τύχη της και να… κυλήσει πάλι στο βούρκο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπορεί η παραίτηση Κοτζιά να φέρει πρόωρες εκλογές;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακογιάννη: Ο εκβιαστής βγαίνει πάντα νικητής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Ο Σαλβίνι στην προεδρία της Κομισιόν;



    ΣΧΟΛΙΑ