• Πολιτική

    Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Αρναούτογλου για την Μαρέβα και την μοναξιά

    • NewsRoom


    Σε πτυχές της προσωπικής του ζωής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1, και συγκεκριμένα στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκ βαθέων για το πώς γνωρίστηκε με την σύζυγό του, για τα χρόνια του γάμου και τα χρόνια που έμειναν χώρια, για την επανασύνδεσή τους, για την μοναξιά, αλλά και για τα… ζώδια.

    Διαβάστε την συνέντευξη mot-a-mot.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Έχετε δίκιο. Να φανταστώ ότι μόνος σας, ακόμη και όταν δεν είστε τόσο αναγνωρίσιμος θα πηγαίνατε να φάτε; Θα πηγαίνατε μόνος σας σινεμά; Είστε άνθρωπος που πηγαίνετε μόνος ή θέλετε να πάτε παρέα;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν πηγαίνω μόνος μου.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Γιατί;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δηλαδή μόνος μου να πάω σινεμά, να φάω, αποκλείεται.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Όχι. Έτσι;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, προτιμώ να κάτσω σπίτι.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Αλήθεια; Τι ζώδιο είστε;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι ιχθύς.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Ιχθύς. Ασχολείστε ποτέ με αυτά; Θα πιάσετε τον εαυτό σας να διαβάζει ζώδια ή να σας πουν κάτι να λέτε;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοροϊδεύω τη γυναίκα μου καμιά φορά για τα θέματα αυτά…

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Η Μαρέβα τι ζώδιο είναι; Το λέω για τις κυρίες που μας ακούν.

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Μαρέβα είναι Καρκίνος.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Καρκίνος, δεν ξέρω τίποτα.

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε εγώ βασικά. Αλλά εντάξει νομίζω ότι κάποια λογική μπορεί να υπάρχει σε αυτά.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Αφού μπήκαμε στη διαδικασία της συζύγου να ρωτήσω: Μαρέβα. Στη ζωή σας, τη γνωρίσατε στο Πανεπιστήμιο, είστε πολλά χρόνια μαζί.

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γνωριστήκαμε το 1994 όταν…

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Το 1994. Υπήρξε ποτέ κρίση στη σχέση σας;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε, μεγαλύτερη δεν μπορούσα να φανταστώ διότι δεν ήμασταν μαζί για πολλά χρόνια.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Μάλιστα. Θέλω να μου πείτε, περνάει η Ελλάδα κρίση στους γάμους, στις σχέσεις;  Πώς καταφέρατε να ξαναγυρίσετε με την Μαρέβα, όσο μπορείτε να μου πείτε, υπάρχει κάποιο μυστικό; Είναι η πολύ μεγάλη αγάπη; Είναι τα παιδιά;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι τα παιδιά, όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτό. Δεν νομίζω ότι πρέπει, ότι αξίζει τον κόπο, να κρατιέται μία σχέση ζωντανή για τα παιδιά. Είναι εις βάρος των παιδιών. Νομίζω ότι υπήρχε πάντα μία μεγάλη αγάπη και ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Βρεθήκαμε σε μία δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, με πιέσεις τις οποίες και οι δύο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ ο ένας βαριές κουβέντες για τον άλλον. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα. Κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια. Αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μία συμβουλή: Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία φράση που λέει ότι “Το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη”. Δεν είναι. Δηλαδή πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο και το καλύτερο είναι εδώ.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Είναι ωραίο αυτό που λέτε.

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αξίζει τον κόπο κανείς να προσπαθεί να σώσει το γάμο του. Δεν υπάρχει γάμος χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο δύσκολη από μόνη της η συγκατοίκηση, η συμβίωση με ένα άνθρωπο, είναι τόσο δύσκολος ο γάμος που αξίζει τον κόπο κανείς να κάνει την έξτρα προσπάθεια.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Άρα, εν κατακλείδι, τι σας δίδαξε αυτή η προσωπική  ιστορία της ζωής σας;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ότι πρέπει κανείς να έχει το θάρρος, να είναι αυτοκριτικός.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Αυτοκριτικός.

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, γιατί πάντα είναι πολύ εύκολο να ρίχνεις την ευθύνη στον άλλο. Κατά κανόνα, όταν χαλάει μία σχέση φταίνε και οι δύο. Σε ποια αναλογία; Παίζεται, δεν θα φταίνε και οι δύο 50-50, αλλά φταίνε και οι δύο. Το θέμα είναι ότι έχεις το θάρρος να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις: Ωραία, δεν δείχνω απλά το δάχτυλο -«φταις εσύ»- αλλά αναρωτιέσεσαι «μήπως έκανα και εγώ κάτι στραβό;». Προφανώς δεν είναι όλοι οι γάμοι για να μείνουν.

    Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Για να μείνουν για πάντα.

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω στην οικογένεια. Και να πω και κάτι ακόμη το οποίο μπορεί να ακουστεί ίσως λίγο τεχνικό, αλλά έχει τη σημασία του. Η δική μας δουλειά, ως πολιτικοί, είναι τελικά να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν όσο πιο καλά μπορούν και να είναι -μπορεί να ακούγεται λίγο θεωρητικό- ευτυχισμένοι. Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι η  κυρίαρχη δύναμη στη ζωή των ανθρώπων. Τι μας λένε οι μελέτες; Ότι πολλές φορές η ευτυχία και η καλή υγεία δεν συνδέεται αποκλειστικά με το χρήμα, με την δόξα. Συνδέεται με την ποιότητα των σχέσεών μας, με τον αν έχουμε φίλους και με την ποιότητα του γάμου μας.

    Άρα, το να έχουμε καλές δεμένες οικογένειες, το να έχουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την κοινωνική συναναστροφή, όπως το έχουμε ευτυχώς στην Ελλάδα, όπου είμαστε εξωστρεφείς, βγαίνουμε, έχουμε τους φίλους μας, είναι σημαντικό.  Η μοναξιά σκοτώνει. Σκοτώνει στην κυριολεξία. Και δεν είναι τυχαίο ότι στη Μεγάλη Βρετανία, εκεί έχουν πάρα πολύ μεγάλες κυβερνήσεις και έχουν διάφορους υφυπουργούς για απίθανα χαρτοφυλάκια. Υπάρχει υφυπουργός για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Δεν είναι μόνο γιατί η μοναξιά στενοχωρεί. Είναι διότι ξέρουμε πια ότι όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καλές σχέσεις στατιστικά θα έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας. Άρα δεν είναι μόνο μία φιλοσοφική συζήτηση αυτή. Έχει ένα πρακτικό αντίκρισμα.



    ΣΧΟΛΙΑ