• Πολιτική

    Τι αναφέρουν τα έγγραφα του FBI για πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Την αναφορά των ονομάτων μόνο επτά από τα δέκα συνολικά εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα περιέχει το δεύτερο έγγραφο του FBI, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη Novartis. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά των κ.κ. Λοβέρδου, Σαλμά, Γεωργιάδη, Λυκουρέντζο, Σαμαρά, Στουρνάρα και Αβραμόπουλου. Αντίθετα, δεν γίνεται αναφορά στα ονόματα των κ.κ. Πικραμμένου, Βενιζέλου και Κουτρουμάνη. Η ενημέρωση από το FBI αφορά πληροφορίες για χρηματισμό γιατρών, ενώ οι αναφορές στα πολιτικά πρόσωπα αφορά την εφαρμογή του νόμου και για αποδεικτικούς λόγους (ως αρμόδιοι υπουργοί την συγκεκριμένη περίοδο). Στο έγγραφο δεν γίνεται καμία αναφορά για χρηματισμό των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά αντίθετα επισημαίνεται πως αποτελεί πληροφόρηση και ότι δεν θα πρέπει να εκληφθεί  σαν τελικό πραγματικό συμπέρασμα.

    Ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο

    Στη δικογραφία στις ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνονται και ηχητικά ντοκουμέντα (προϊόν παράνομης καταγραφής προφανώς) από κλειστές συσκέψεις στελεχών της εταιρείας, στις οποίες γινόταν ευθέως λόγος για δωροδοκίες συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων. Υπάρχει επίσης και καταγραφή βίντεο με τέτοιες αναφορές. Τα στοιχεία αυτά δεν βρίσκονται στην ελληνική δικογραφία, άλλωστε αποτελούν παράνομο αποδεικτικό υλικό.

    Δύο τροφοδότες 

    Το βασικό πρόβλημα των διωκτικών αρχών είναι πλέον να συνδέσουν τα καταγγελλόμενα με άλλα στοιχεία ώστε να προκύψουν αποδείξεις, αφού είναι προφανές ότι μόνο με τις μαρτυρίες δεν μπορεί να σταθεί καμία κατηγορία. Εν προκειμένω εξαιρετικά κομβικό, αφού μπορεί να δείξει το δρόμο του χρήματος, είναι το στοιχείο που παρέχει η μάρτυρας “Κελέση” η οποία μιλάει για δυο λογαριασμούς της Novartis από τους οποίους έφευγαν τα χρήματα για τους γιατρούς και τους πολιτικούς.

    Συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου 2017, η λεγόμενη “Αικατερίνη Κελέση” προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Novartis ανέφερε για την απόπειρα αυτοκτονίας υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας, από την ταράτσα του Χίλτον.

    “Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα, πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Έλληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

    Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand manager της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, brand manager ήταν ο κ. Τ…. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα.

    Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000,ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα”.

    Αν λοιπόν οι αρχές καταφέρουν να εντοπίσουν αυτούς τους λογαριασμούς και βρεθεί η κίνηση του χρήματος προς εταιρίες, στις οποίες καταγγέλλουν πως, είχαν σχέσεις, ή είχαν ως βιτρίνα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τότε θα έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την αλήθεια. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το FBI έδωσε ονόματα για την υπόθεση Novartis: Υπάρχουν βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδωνις Γεωργιάδης: Το FBI αναφέρει συνάντηση Φρουζή με Κουρουμπλή



    ΣΧΟΛΙΑ