• Πολιτική

    Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Η μοιραία βόλτα με το φουσκωτό ανοιχτά της Ερέτριας

    • NewsRoom

    Σήφης Βαλυράκης


    Θλίψη σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, η σορός του οποίου εντοπίστηκε χθες το βράδυ από το Λιμενικό.

    Ο Σήφης Βαλυράκης αγνοείτο από το μεσημέρι της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας.

    Η σορός του 78χρονου βρέθηκε κοντά σε βραχώδη περιοχή, ένα μίλι μακριά από το φουσκωτό σκάφος του, το οποίο είχε εντοπιστεί νωρίτερα άδειο.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει στα ανοιχτά της Ερέτριας το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο πρώην υπουργός αναχώρησε στις 2 το μεσημέρι από την Ερέτρια με φουσκωτό σκάφος, το οποίο βρέθηκε αργότερα από ένα αλιευτικό προσαραγμένο νοτιοανατολικά στη νησίδα Αγία Τριάδα (Ασπρονήσι) χωρίς επιβάτες, με τη μηχανή να δουλεύει και με δύο ψαροντούφεκα στο εσωτερικό του.

    Σκάφη του Λιμενικού «σάρωσαν» την περιοχή για τον εντοπισμό του, ενώ στις έρευνες συμμετείχε επίσης η Αστυνομία.

    Τελικά το βράδυ της Κυριακής οι Αρχές εντόπισαν την σορό του. Ο πρώην υπουργός παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ο Σήφης Βαλυράκης γλίστρησε από κάποια αιτία και έπεσε στην θάλασσα, ενώ το σκάφος του συνέχισε την πορεία του.

    Ερευνάται αν λιποθύμησε και έπεσε ή γλίστρησε από ατύχημα και έπεσε στη θάλασσα, αν πέφτοντας χτύπησε στην προπέλα του σκάφους και τραυματίστηκε θανάσιμα ή προσπάθησε να κολυμπήσει για να βγει στην απέναντι ακτή.

    Προανάκριση διενεργείται από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

    Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

    Πνεύμα ανήσυχο, πάντα παρών στους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες από τα χρόνια της δικτατορίας, ο Ιωσήφ (Σήφης) Βαλυράκης είχε γεννηθεί στα Χανιά στις 12 Μαρτίου 1943.

    Γαλουχημένος σε πολιτικό περιβάλλον -πατέρας του ήταν ο παλιός βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και διοικητής της «Σιδηράς Πυροβολαρχίας» στο Αλβανικό Μέτωπο, Ιωάννης Βαλυράκης- ο Σήφης Βαλυράκης από νωρίς πολιτικοποιήθηκε, στην αρχή ως μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ), της νεολαιΐστικης οργάνωσης της Ένωσης Κέντρου.

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και οργανώθηκε στο ΠΑΚ.

    Το 1971, όμως, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών.

    Το επόμενο έτος κατόρθωσε το ακατόρθωτο και δραπέτευσε από τις περιβόητες φυλακές της Κέρκυρας και κατέφυγε στην Αλβανία, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.

    Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από διεθνείς παρεμβάσεις και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου ανέλαβε οργανωτικός υπεύθυνος του ΠΑΚ Ελλήνων φοιτητών Ιταλίας.

    Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1974.

    Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και το 1981 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως υφυπουργός Συγκοινωνιών, ενώ αργότερα διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού (Αθλητισμού).

    Έχοντας αδιάλειπτη παρουσία στις διεργασίες του Κινήματος, στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο δεύτερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς επίσης και στο τρίτο Συνέδριο του κόμματος στις 17 Απριλίου 1994.

    Στις 4 Απριλίου 1995 ορκίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και το Μάρτιο του 1999, εξελέγη εκ νέου στο 5ο συνέδριο.

    Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την εικαστικό Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

    Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

    Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Σήφη Βαλυράκη προκάλεσε θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, όπως και η Φώφη Γεννηματά, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης – Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος του ανοιχτά της Ερέτριας

    Φώφη Γεννηματά: Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου και φίλου Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη



    ΣΧΟΛΙΑ