Πολιτική

Θ. Ρουσόπουλος: Οι μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις έγιναν μόνο από την ελληνική πλευρά

  • NewsRoom

Θοδωρής Ρουσόπουλος


Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε την «πρωτιά» να αποδώσει στους γείτονες εθνική ταυτότητα «Μακεδόνων» και «Μακεδονική γλώσσα», αναφέρει ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος της κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

«Ουδεμία κυβέρνηση απεδέχθη να αποδώσει στους γείτονές μας εθνική ταυτότητα «Μακεδόνων» και «Μακεδονική γλώσσα». Αυτή είναι πρωτιά της σημερινής κυβέρνησης. Εάν για παράδειγμα η συζήτηση αφορούσε «σλαβομακεδονική γλώσσα» ενδεχομένως να μιλούσαμε για μια διαφορετική συμφωνία, καθώς είναι γνωστό διεθνώς πως όταν διαπραγματεύεσαι κάνεις κι εσύ υποχωρήσεις» εξηγεί ο κ. Ρουσόπουλος στη εφ. Έθνος της Κυριακής. Ταυτόχρονα εκφράζει τον φόβο του ότι «οι μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις έγιναν μόνον από την δική μας πλευρά» και κάνει λόγο για «προσχηματικές» υποχωρήσεις εκ μέρους της γειτονικής χώρας.

«Μια αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ» έχει περιθώρια να προσφύγει στον ΟΗΕ μόνο στην περίπτωση που οι γείτονες παραβιάσουν τη συμφωνία, και εφ’ όσον δεν έχουν λόγο να κάνουν αλλαγές σε μια συμφωνία που τους δίνει ό,τι ζητούσαν, δεν υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής της», τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει, με την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στην ΕΕ, «μια αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί στο ακέραιο το να θέτει βέτο ανά πάσα στιγμή στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «η ΝΔ ουδέποτε χάιδεψε την Ακροδεξιά, άλλωστε επί των ημερών της η «Χρυσή Αυγή» βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση της ιστορίας της». Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την διατήρηση δυνάμεων της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «η Συμφωνία των Πρεσπών την βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση», εκτιμώντας ότι αυτή η συμφωνία «κάλυψε» ένα «μέρος του πληθυσμού που είτε επιζητούσε επιχείρημα για να ξαναψηφίσει Χρυσή Αυγή, είτε θα φύγει από το κόμμα του κ. Καμμένου για να βρει στέγη εκεί».

Ερωτηθείς για πιθανή επάνοδό του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, απάντησε ότι συστρατεύεται στη μάχη που δίνει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης «για μια ουσιαστική αλλαγή και μετατόπιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα πραγματικά προβλήματα του πολίτη».

«Σε κάθε περίπτωση η δική μου επάνοδος προσδιορίζεται από τα εξής στοιχεία: Πρώτον από την μικρή πολιτική μου ιστορία η οποία βιαίως διεκόπη το 2009 με ανοίκειες επιθέσεις που στόχευαν στην σπίλωσή μου και στην υπονόμευση της κυβέρνησης Καραμανλή. Δεύτερον από την δυνατότητα της πραγματικής προσφοράς στον τόπο, εάν πραγματικά το θέλεις και το μπορείς» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και καταλήγοντας σημείωσε:

«Η έννοια της δικαίωσης από την ψήφο του λαού θα σημάνει για εμένα το κλείσιμο μιας μαύρης τρύπας που άφησε και στην προσωπική μου διαδρομή και στο κόμμα, το οποίο επίσης ταλαιπωρήθηκε από την άθλια συκοφαντία. Δικαιώθηκα τόσο από την Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα ενώ πλειοψηφία τότε ήταν το αντίπαλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την καταδίκη των συκοφαντών μου στην ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό το τελευταίο μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, διότι τα αρνητικά προβάλλονται πάντα περισσότερο από τα θετικά αλλά είναι η πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ