• Πολιτική

    Θ. Λιβάνιος: Πουθενά το άρθρο 8 του νομοσχεδίου δεν μιλά για καλλιτέχνες ή ποινές φυλάκισης

    • NewsRoom


    Αβάσιμες χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος την φιλολογία περί περί «λογοκρισίας» που δήθεν επιβάλλεται από το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2018.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει τροποποιημένη την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο όγδοο άρθρο του, προβλέπει πως οι πάροχοι οπτικοακουστικών μέσων στο διαδίκτυο (όπως πχ η πλατφόρμα YouTube), θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση που φιλοξενούν περιεχόμενο ομοφοβικό, ρατσιστικό, σεξιστικό, μισαλλόδοξο ή που υποκινεί τη βία και την τρομοκρατία.

    Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρόκειται για ένα άρθρο που είχε τεθεί στη διαβούλευση, αφορά το άρθρο 6 της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2018. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ποιος μετείχε το 2018; Ποιος ήταν κυβέρνηση το 2018; Ποιος εκπροσώπησε την Ελλάδα τότε;»

    Ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να περιέχουν περιεχόμενο υποκίνησης σε βία, δημόσια πρόκληση σε τέλεση τροκοκρατικού εγκλήματος κλπ.

    «Πουθενά το άρθρο 8 δεν μιλάει για καλλιτέχνες. Πουθενά. Πουθενά το άρθρο δεν μιλάει για φυλάκιση. Τι λέει για ποινή; Αν δεν υπάρχει ποινή, δεν υπάρχει έγκλημα. Τι κυρώσεις επιβάλλει; Διοικητικό πρόστιμο. Άρα ξαφνικά ένα θέμα που αφορά τους παρόχους περιεχομένου εντάχθηκε στη σφαίρα των καλλιτεχνών; Παρόλο που το Σύνταγμα μιλάει για προστασία της τέχνης, μιλάει για την ελεύθερη έκφραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ξαφνικά έγινε ένα θέμα “λογοκρισίας”. Ξέρετε, καλό το αφήγημα. Τώρα τελευταία λέτε το αφήγημα του ΕΡΕ. Πρέπει να σας πει κάποιος ότι είμαστε στο 2021, ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα πράγματα. Το έχω ξαναπεί, γι’ αυτές τις εποχές όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

    Όπως πρόσθεσε, το ΚΚΕ έχει μια αντιευρωπαϊκή πολιτική, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση το 2018 και μιλάει σήμερα για λογοκρισία. Πάντως ο κ. Λιβάνιος αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τους καλλιτέχνες, είπε ότι θα υπάρξουν περεταίρω νομοτεχνικές βελτιώσεις.

    Ομοίως αβάσιμες έκρινε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει νωρίτερα το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

    «Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος αναθέτει στο ΕΣΡ αρμοδιότητα για τον έλεγχο και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Δεν επέρχεται καμία παραβίαση των διατάξεων για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει το ΕΣΡ με όσο προσωπικό εκείνο ζητήσει και σε όσο υλικοτεχνικό εξοπλισμό απαιτήσει, για να κάνει τη δουλειά του.

    Αναφερόμενος στην ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απευθύνθηκε στον ειδικό αγορητή Κωνσταντίνο Χήτα, ως ακολούθως: “Αγαπητέ κύριε Χήτα, δεν θα θεσπίσουμε καμία εθνική μειονότητα. Μην ανησυχείτε. Μπορείτε να είστε ήσυχος. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί, εδώ και 10 χρόνια περίπου. Η Ελλάδα έχει μια μειονότητα, θρησκευτική μειονότητα. Είναι Έλληνες πολίτες, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό και δεν πρέπει να τους συμπεριφερόμεθα διαφορετικά. Είναι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος. Νομοτεχνικά θα δούμε πώς θα παρέμβουμε”.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ