• Top Stories

    Τελικά ποιός ενημερώνει τους ξένους επενδυτές; Ο κ. Παππάς, ο κ. Χουλιαράκης ή ο κ. Τσακαλώτος;


    Μπορεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να σημείωσε αξιόλογη ανάκαμψη στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το Σίτυ η καταβαράθρωση του Χρηματιστήριου Αθηνών στο διάστημα 5 Φεβρουαρίου – 11 Φεβρουαρίου έφερε (εν μέρει φυσικά καθώς μην ξεχνάμε ότι υπήρξε σημαντική  πτώση των μετοχών διεθνώς ) την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

    Νίκος Παππάς. Ετών 52.Υπουργος Επικρατείας
    Νίκος Παππάς. Ετών 52.Υπουργος Επικρατείας

    Στο περιθώριο της συμμετοχής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, ο υπουργός Επικρατείας συνάντησε εκπροσώπους της BlackRock, του Credit Suisse Group, της Wellington Management Company και της OceanWood Capital και τους ενημέρωσε για τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

    Στις εν λόγω συναντήσεις ο κ. Παππάς – συνοδευόταν από Έλληνα σύμβουλό του – ανέλυσε στα στελέχη των επενδυτικών οίκων στοιχεία σχετικά με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ,την υπερκάλυψη του στόχου των δημοσίων εσόδων, την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις βασικές πτυχές της επιχειρούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και για τα δεδομένα σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση του περιεχομένου των παρουσιάσεων, τα στελέχη των funds και των τραπεζών που ενημερώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου από τον κ. Παππά για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για την πορεία της αξιολόγησης έφυγαν ανήσυχοι.

    Έτσι, η Wellington Management Company ρευστοποίησε τις επόμενες ημέρες θέσεις σε τραπεζικές μετοχές, ενώ σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων φέρεται να προχώρησε και η BlackRock, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτοξευθεί από το 9,5% στις 4 Φεβρουαρίου στο 11,5% την προηγούμενη Παρασκευή.

    Γιώργος Χουλιαράκης
    Γιώργος Χουλιαράκης

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα έχει έως της Τετάρτη επαφές με επενδυτές σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.  Κατά κάποιες πληροφορίες ξένοι επενδυτές έχουν ανοικτό «κανάλι ενημέρωσης» απευθείας από το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μέσω του Αμερικανοκορεάτη συμβούλου του Γκλεν Κιμ, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ετών 53. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας
    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ετών 53. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν επενδυτικοί τραπεζίτες από το Σίτυ που παρακολουθούν την Ελλάδα οι κατά καιρούς συναντήσεις των κ.κ. Παππά, Χουλιαράκη και Τσακαλώτου με τους ξένους επενδυτές δεν γίνονται συντονισμένα -πολλές φορές δεν γνωρίζει το ίδιο το οικονομικό επιτελείο ή το Γραφείο πρωθυπουργού για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ή ο υπουργός Επικρατείας- με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση, καθώς η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με ενιαίο τρόπο στους επενδυτές αυτά που θέλει να αναδείξει ως στοιχεία ανάκαμψης και βελτίωσης των προοπτικών της οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ