Πολιτική

Εντυπωσιακός ο απολογισμός της τετραετίας για το υπουργείο Πολιτισμού – Η τελετή παράδοσης -παραλαβής

  • NewsRoom
Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού

Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού


Με μόνον καλά λόγια και επαινώντας το ήθος, τη συνέπεια και το έργο του υποδέχθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού η απερχόμενη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη, διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

  Ενώ στον συντομότατο απολογισμό, τον οποίο έκανε κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής , κατέστη φανερό για μια ακόμη φορά το τεράστιο έργο, που έχει υλοποιηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην πολιτισμό σε όλους τους τομείς του. Από τα μεγάλα έργα και τις θεσμικές παρεμβάσεις ως την αύξηση των κονδυλίων του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

 «Θεωρώ τυχερό το υπουργείο», είπε εξάλλου η κυρία Μενδώνη παραδίδοντας το υπουργείο στον Γιώργο Κουμεντάκη «που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016».

 Προσθέτοντας ότι «Eίναι ο άνθρωπος, ο οποίος  χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους, της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια, υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας».

 Είδηση από την UNESCO

  Η υπουργός είχε μάλιστα να δώσει και μία είδηση, ότι η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου». «Έτσι, η Ελλάδα», όπως είπε «χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη «Μνήμη του Κόσμου». Μαζί και μία δεύτερη, «τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής».

Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του Υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου».

Κατά την τελετή παρόντες ήταν ήταν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο απολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολούθησε από την κυρία Μενδώνη ένας σύντομος απολογισμός των πεπραγμένων του ΥΠΠΟΑ με τα εξής κύρια σημεία από την ομιλία της:

«Έχω πάρα πολλές φορές πει, αυτά τα χρόνια, ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως και ο αθλητισμός, αλλά συγχρόνως είναι ένας διακριτός οικονομικός τομέας. Είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας. Προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση.

Και αυτό είναι το όραμα που έχει και υπηρέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πολιτισμό. Πρέπει να πω -στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πει για τον αθλητισμό- ότι όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβα και αναλάβαμε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Ιούλιο 2019, τις κάναμε πράξη. Σε κάποιους τομείς προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο.

Ένας βασικός τομέας είναι τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο εξασφαλίστηκε προσωπικά από τον Κυριακό Μητσοτάκη, μετά από πέντε μέρες διαπραγμάτευσης και απέδωσε περίπου 32.000.000.000 ευρώ για την πατρίδα μας».

Τα έργα πολιτισμού                                

«Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο.

Επομένως, αυτό το οποίο πετύχαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι μία ισορροπία ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και στον σύγχρονο πολιτισμό, τον βαθμό βέβαια που μπορεί να επιτευχθεί. Εδώ, ήταν κρίσιμος ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών μας. ΄Οπως γνωρίζετε, στον Σύγχρονο Πολιτισμό, εκτός από τις υπηρεσίες, οι φορείς είναι αυτοί, οι οποίοι παράγουν τα γεγονότα . Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη Λυρική, οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τα γνωστά δεδομένα».

Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού
Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού

Θεσμικές παρεμβάσεις

«Οι στόχοι της πολιτικής μας δεν σχετίζονταν μόνο με έργα υποδομών. ΄Ο,τι κάναμε, υπηρετεί τη στρατηγική μας για τον πυρήνα της λειτουργίας του Πολιτισμού, ως τον 4ο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπηρέτησαν και τα νομοθετήματά μας. Αυτό υπηρέτησαν όλες οι θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, για παράδειγμα, όσα έγιναν στους κλάδους της σύγχρονης δημιουργίας, με την ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Βεβαίως τα έργα αποκατάστασης συντήρησης, προστασίας των μνημείων, είναι οι εκ του Συντάγματος βασικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όμως, προχωρήσαμε σε καινοτόμους σχεδιασμούς, απαραίτητους για την πραγματική και ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, από τα Πανεπιστήμιά μας, πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου -σε συνεργασία, πάντα, με τις υπηρεσίες μας- να εκπονηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη.

Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα επένδυσης στην Ασημένια Οικονομία, δηλαδή, στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι 65 ετών και άνω, που αποτελούν μία κρίσιμη μάζα για τον πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο».

Η συνεργασία           

Παραδίδοντας εξάλλου, το  ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, για το 2023 στον κ. Κουμεντάκη επισήμανε ιδιαίτερα στην αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύεται, αναφερόμενη και στην ουσιαστική συνεργασία που υπήρξε με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη.  Για να ευχαριστήσει στη συνέχεια ά όλο το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ήταν χρόνια που περάσαμε δυσκολίες πολλές, αλλά χρόνια απολύτως δημιουργικά και παραγωγικά», όπως είπε. «Και αυτό οφείλεται στη συνεργασία των υπηρεσιών με την πολιτική ηγεσία. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του Υπουργείου σε όλη την Επικράτεια. Τους Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας που έβαλαν πλάτη σε πάρα πολλά πράγματα. Τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Διευθυντές των εποπτευόμενων οργανισμών, γιατί μαζί δουλέψαμε και κάναμε πολλά πράγματα. Τους συνεργάτες στο γραφείο μου. Υπέφεραν τα δικά μου ωράρια και όχι μόνο. ΄Οσοι με ξέρετε, ξέρετε τι σημαίνει αυτό».

Οι συνεργάτες

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Διδασκάλου, την Ελένη Δουνδουλάκη και τον Γιώργο Μαυρωτά. Με τον Γιώργο Μαυρωτά δεν είχαμε καθημερινή επαφή. Όμως, όσες φορές χρειάστηκε να συνεργαστούμε, η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική.

Τον Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποία είχαμε μια υποδειγματική συνεργασία. Και μου έμαθε και κάτι παραπάνω από αυτό που ήξερα: Η μπάλα είναι στρογγυλή. Ευχαριστώ τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ξεκίνησε ως Γενικός Γραμματέας, εξελίχθηκε σε Υφυπουργό. Θεωρώ, ότι έγιναν πράγματα αυτή την τετραετία, που ήταν σημαντικά βήματα σε αυτό το κομμάτι. Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός αναγνώρισε και δημιούργησε, καταρχήν τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, και στη συνέχεια τη θέση του Υφυπουργού».

«Όλοι μαζί, κάναμε πολλά», κατέληξε η κυρία Μενδώνη. «Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Αποτυπώνεται σε όλη την Ελλάδα. Τα ίχνη, που λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι, είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσει και να τα προσεγγίσει κανείς. Εν τέλει, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και για τη στήριξή του αυτά τα χρόνια».

Γιώργος Κουμεντάκης

Στην ομιλία του ο Γιώργος Κουμεντάκης αφού ευχαρίστησε την κυρία Μενδώνη, ανέφερε: «Κυρία Υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα.

Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, πέρα από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, τον τρόπο που μαζί αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά και τους νέους θεσμούς που σχεδιάσαμε και οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία: Τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», που έχει ήδη φθάσει στην τέταρτή του διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο την ερχόμενη άνοιξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω, στη δεύτερή του χρονιά».

«Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε από κοινού, ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο θα αποτελέσει τον ζωντανό πυρήνα Πολιτισμού σε μια τόσο σημαντική περιοχή της Ελλάδας.

Το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Γνωρίζουμε ότι εργαστήκατε σε δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες, όμως τα αποτελέσματα του έργου σας σας δικαιώνουν απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στην ιστορία. Τελικά, το καλό νικάει. Σας ευχαριστούμε».

Η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Κουμεντάκης ΄κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού
Η Λίνα Μενδώνη και ο Γιώργος Κουμεντάκης ΄κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού

Λευτέρης Αυγενάκης

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε ένα χαρτοφυλάκιο που δεν γνώριζα, αλλά πολύ γρήγορα έμαθα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με τον Αθλητισμό και τέσσερα χρόνια μετά, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την υποδειγματική συνεργασία που είχαμε, όλο αυτό το διάστημα.

  Νομίζω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν υπήρξε ούτε ένα δημοσίευμα ακόμη και από τα αντιπολιτευτικά μέσα που να ανέφερε κάτι αρνητικό γι’ αυτή τη συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ και τον Γιώργο Μαυρωτά, με τον οποίο η συνεργασία μας ήταν αποτελεσματική.

  Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από τον Αθλητισμό. Ευχαριστώ και τα στελέχη του Πολιτισμού, με τα οποία εκ των πραγμάτων, ήρθαμε πολλές φορές κοντά. Στο τελείωμα αυτής της όμορφης τετραετίας θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Αθλητισμού, που δούλεψαν πολύ. Στην αρχή υπήρξε ένταση, αντίδραση αλλά στη συνέχεια, πίστεψαν στο όνειρο, το πάθος, στο όραμα που είχαμε για τον Αθλητισμό στη χώρα μας».

Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε επίσης: «Είμαστε από τις ομάδες που κάναμε μία πλήρη τετραετία, κάτι το οποίο είναι και σπάνιο και πολύτιμο. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου του σύγχρονου πολιτισμού και για την εμπιστοσύνη του.  Ήταν τέσσερα χρόνια πολύ έντονα, με πάρα πολλές προκλήσεις αλλά καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, με προεξέχον παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έγιναν πολλά στον σύγχρονο πολιτισμό, μουσεία άνοιξαν, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία δεν είχαν αγγιχθεί για δεκαετίες ολόκληρες, μπήκαν σε μία τάξη και μια σειρά, καινοτόμα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τη χειροτεχνία μέχρι την πολιτιστική συνταγογράφηση και άλλα πολλά.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν δεν είχαμε όλοι μαζί, τόσο στο Υπουργείο όσο και ευρύτερα στην κυβέρνηση, μία τελείως φρέσκια αντίληψη και προσέγγιση για το πώς χαράσσει κανείς πολιτική, πώς υλοποιεί μια στρατηγική, και ειδικά στο συγκεκριμένο Υπουργείο, στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι βοηθήσαμε στο να αλλάξει λίγο η νοοτροπία».

Διαβάστε επίσης

Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Υγείας

Γεωργιάδης: Στα 12 δισ. ευρώ οι δημόσιες επενδύσεις το 2023

Γεραπετρίτης: Στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτώνΣΧΟΛΙΑ