• Πολιτική

    TEE: Προτάσεις βελτίωσης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

    • NewsRoom

    (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλάει στην εκδήλωση του ΤΕΕ στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού «Greek Tourism Expo», στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» της Αθήνας, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΕΕ/STR


    Την ανάγκη βελτίωσης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα με συγκεκριμένες προτάσεις, αποτυπώνει το ψήφισμα της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

    Το ψήφισμα της πλειοψηφίας του σώματος της αντιπροσωπείας εστιάζει σε προτάσεις βελτίωσης τόσο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» τουλάχιστον σε επόμενους κύκλους που έχουν ήδη προαναγγελθεί, αλλά ασκεί και κριτική στις διαδικασίες του τρέχοντος κύκλου αλλά και προηγούμενων.

    Όπως έγινε γνωστό από το ΤΕΕ, το ψήφισμα αναδεικνύει επιγραμματικά βασικές κατευθύνσεις που σταθερά το Επιμελητήριο προτείνει στην Πολιτεία: ουσιαστική αξιολόγηση των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας, κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας, διαρκή ισχύ του προγράμματος, διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων με στόχο την ανθεκτικότητα των κτιρίων, ενίσχυση του άξονα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας κλπ.

    Παράλληλα όμως, ασκεί έντονη κριτική, στο πλαίσιο των μηνυμάτων από τη βάση των μηχανικών, για ατυχείς δηλώσεις των αρμοδίων, για κακή επιλογή επιμονής στη διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής και για το πώς επηρεάζει αρνητικά το πρόγραμμα στην παρούσα του μορφή την αγορά συνολικά, αλλά και τους μηχανικούς ειδικότερα.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «παρακολουθούμε έναν παντελώς ανορθολογικό αγώνα ταχύτητας και ένα εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης για τους μηχανικούς, όπου στο τέλος κερδίζει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα clicks στο ίδιο χρονικό διάστημα», ενώ σημειώνεται πως «το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά ποιος έχει την μεγαλύτερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους».

    Ειδική επιτροπή της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ πρόκειται να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από:

    1. Κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας.

    2. Υιοθέτηση της ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων.

    3. Διαρκή ισχύ του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχή αξιολόγηση και ανατροφοδότησή τους με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.

    4. Ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης προμετρήσεων.

    5. Διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του Προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών.

    6. Δημιουργία λίστας επιλαχόντων δικαιούχων, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

    7. Ενίσχυση του ρόλου του μηχανικού (συμβούλου, μελετητή, επιβλέποντα, ελεγκτή) και αύξηση των αμοιβών του.

    Διαβάστε επίσης:

    «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Αυξημένο ενδιαφέρον στις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

    Η Τράπεζα Χανίων συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

    Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την Αττική

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ