• Πολιτική

    Τάσεις MRB: Στις 12,3 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις τάσεις της MRB.

    Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36,8%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,5%. Έπονται Κίνημα Αλλαγής 7,7%, ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,3%, ΜέΡΑ 25 3,2%, Χρυσή Αυγή 2,7%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.

    Η εκτίμηση ψήφου με την πλήρη αναγωγή της πρόθεσης ψήφου στους πολίτες που δήλωσαν κάποια κομματική προτίμηση αλλά και το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στον πίνακα που ακολουθεί.

    Στην παράσταση νίκης προηγείται με 61,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,8%. Ακολουθούν «άλλες αναφορές» με ποσοστό 5,2 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.

    Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελαν να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41% απαντά η ΝΔ, το 30,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,9% κανένα κόμμα.

    Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;», το 35,5% απαντά ΝΔ και το 46,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο ερώτημα «πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές;» το 57,4% απαντά «να προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».

    Στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές;», το 64,3% απαντά ότι «θα προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται από τους ερωτηθέντες καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 40,9% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 29,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%.

    Ως προς την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημαντικό ποσοστό των πολιτών (44,8%) δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνει ο Προκόπης Παυλόπουλος για δεύτερη θητεία, ενώ το 41,1% επιθυμεί νέο πρόσωπο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Παυλόπουλος, σε αυθόρμητο επίπεδο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιλέγεται από το 26% όσων μπήκαν στη διαδικασία να αναφέρουν κάποιο όνομα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το 11,2%, το 8% επιλέγει την Ντόρα Μπακογιάννη, το 5,9% τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το 4% τη Μαρία Δαμανάκη.

    Δημοτικότητες υπουργών

    Η πανελλαδική έρευνα έγινε σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και διεξήχθη στο διάστημα 27 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ