• Πολιτική

    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν για τους Κούρδους και τη Συρία

    • NewsRoom


    Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την κατάσταση στη Βορειοανατολική Συρία, έπειτα από μια μαραθώνια συνάντηση 6 ωρών στο Σότσι, ήρθαν στη δημοσιότητα.

    Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

    Από την άλλη φάνηκαν δήλωσαν πως βρίσκονται απέναντι στην τρομοκρατία σε όλες τις μορφές που εμφανίζεται, και δεσμεύθηκαν για την εκδίωξη των αυτονομιστών από το έδαφος της Συρίας.  Έτσι, δεσμεύθηκαν πως θα διατηρηθεί το καθιερωμένο status quo στην τρέχουσα περιοχή της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”, που καλύπτει μια ζώνη 32 χιλιομέτρων.

    Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία της Συμφωνίας των Αδάνων του 1998, μεταξύ στην Τουρκία και την Συρία, η οποία που έδινε το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων, ενώ υποχρέωνε την Συρία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Ρωσική Ομοσπονδία μάλιστα δεσμεύθηκε πως θα διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Με βάση αυτά, από τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου 2019, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας θα εισέλθουν στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων έξω από την περιοχή της “Πηγής Ειρήνης”. Στη συνέχεια θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των στοιχείων του YPG και του οπλισμού τους, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 150 ώρες. Όλα τα στοιχεία των YPG και τα όπλα τους θα απομακρυνθούν από τη Manbij και το Tal Rifaat.

    Έπειτα, κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες θα ξεκινούν στα δυτικά και στα ανατολικά της περιοχής της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης” σε βάθος 10 χλμ., εξαιρουμένης της πόλης Qamishli.  Και οι δύο πλευρές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις διεισδύσεις τρομοκρατικών στοιχείων.

    Παράλληλα, Θα ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο, ενώ θα δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης και επαλήθευσης για την επίβλεψη και το συντονισμό της εφαρμογής του παρόντος μνημονίου.

    Τέλος, Ρωσία και Τουρκία δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στη συριακή διαμάχη.



    ΣΧΟΛΙΑ