• Πολιτική

    Τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού, λέει η ΕΕ

    Η παραλία των Βαρωσίων


    Η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τα Βαρώσια, ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διευθέτηση πέραν από τα όσα αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες.

    Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από πλευράς Τουρκίας υπογραμμίζοντας πως για την ΕΕ η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πρέπει να είναι μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Η τοποθέτηση αυτή έγινε χθες από κοινοτικό αξιωματούχο στο πλαίσιο ανεπίσημης ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με το θέμα των Βαρωσίων και την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε πως η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη για το θέμα.

    Τόνισε επίσης το γεγονός ότι η θέση αυτή έχει διαμηνυθεί πλειστάκις φορές από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη.

    «Δεν υπάρχει μονομερής τροποποίηση»

    «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι το καθεστώς των Βαρωσίων καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. Πρέπει να είναι μέρος της λύσης στο Κυπριακό. Ακούσαμε τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την περιοχή των Βαρωσίων.

    Αλλά πάλι, η θέση μας είναι ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει και τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει μονομερώς σε αυτό. Έτσι, το εκφράζουμε συνεχώς. Το έχουμε εκφράσει πολλές φορές μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου στον υπουργό Τσαβούσολογλου, και είμαστε σε στενή επαφή με τον υπουργό Χριστοδουλίδη σε αυτό το θέμα» δήλωσε.

    Το θέμα των Βαρωσίων και της παράνομης επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα θα τεθεί τη Δευτέρα ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε επαφές με διάφορους ομολόγους του, τόσο των μονίμων μελών του Σ.Α. όσο και ευρωπαϊκών χωρών.

    Η θέση του Ευρωπαίου αξιωματούχου όπως διατυπώθηκε χθες έρχεται σε συνέχεια της προχθεσινής δήλωσης της  Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τη Λευκωσία κατά την εδώ επίσκεψή της.

    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεχτή μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο και ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις σε σχέση με την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο.

    Οκτάι: Αρμοδιότητα της «ΤΔΒΚ» η Αμμόχωστος

    Οι δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρισκόταν την Πέμπτη στα κατεχόμενα.

    Ο Οκτάι αναφέρθηκε στο Βαρώσι λέγοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την αποφασιστική πολιτική της κυρίαρχης και ανεξάρτητης «ΤΔΒΚ» -όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος- όσον αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου «που ανήκει στο έδαφός της και είναι υπό τη δική της εξουσία και αρμοδιότητα».

    Πρέπει να αυξηθούν οι δυνατότητες του ψευδοκράτους για να μπορεί να υποστηρίζει τη διζωνικότητα και την κυριαρχική ισότητα, πρόσθεσε αναφέροντας ότι η ενίσχυση της “αστυνομίας” έχει σημασία για να μπορεί να προστατεύει τους πολίτες και τον “λαό” και όλοι να ζουν με ασφάλεια, ευημερία και ευτυχία.

    Θα κάνουν, συνέχισε, ό,τι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν στην αύξηση της ευημερίας των πολιτών του ψευδοκράτους. Αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει εμβόλια στα κατεχόμενα μέχρι να εμβολιαστεί και ο τελευταίος πολίτης.

    Τατάρ: Ο Ερντογάν θα δώσει ισχυρά μηνύματα

    Ισχυρά μηνύματα θα δώσει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου από τα κατεχόμενα, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Μέχρι στιγμής, είπε, 344 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ζητώντας επιστροφή της περιουσίας τους στα Βαρώσια.

    Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τατάρ ανέφερε ότι «αν δεν είναι κυρίαρχος, θα παραδώσει όλη την εξουσία στο κέντρο και στις Βρυξέλλες… Όταν λένε να αποσυρθεί η Τουρκία από εδώ, η οποία δεν είναι είναι μέλος της ΕΕ, εμφανίζεται μια θέση σαν η Τουρκία να φυλακίζεται στην Ανατολία» είπε.

    Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η παγίδα για την ομοσπονδία είναι η μία κυριαρχία.

    «Στη μία κυριαρχία διοικεί η πλειοψηφία τη μειονότητα και ειδικά με την απόσυρση της Τουρκίας, η οποία θεωρείται ως τρίτη χώρα εντός της ΕΕ, με την πάροδο του χρόνου, οι τουρκοκύπριοι θα μείνουν εντελώς μόνοι. Επομένως μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφομοίωση και καταστροφή του λαού» ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι καλύτερα αν υπάρχει μια συμφωνία με τους ελληνοκύπριους αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στους ελληνοκύπριους, να γίνουμε το μπάλωμά τους και στο μέλλον να εξαφανιστούμε, δεν θα μπούμε σε μια τέτοια περιπέτεια».

    «Δεν θα αφήσουμε μόνους τους τουρκοκύπριους»

    Δεν θα αφήσουμε ούτε μια μέρα μόνους τους Τ/κ στον δίκαιο αγώνα τους για μια λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι εκφράζοντας πλήρη στήριξη της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας και “μητέρας πατρίδας”, στο όραμα για την λύση και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η τ/κ πλευρά.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το Κυπριακό, ο κ. Οκτάι είπε ότι όταν το θέμα έρχεται στους Τ/κ η ΕΕ είναι στο σκοτάδι του μεσαίωνα. “Δεν έχουμε δει την ΕΕ να λέει “ποτέ και ποτέ” στα δράματα που διαδραματίζονται  στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

    Πηγή: philenews.com

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο λίγο πριν την αποχώρηση από την Καγκελαρία

    Δολοφονία Μοΐζ: Τι δουλειά είχαν στην Αϊτή οι κομάντο από την Κολομβία



    ΣΧΟΛΙΑ