• Ελλάδα

    Τα Σκόπια επιστρατεύουν διεθνείς προσωπικότητες για lobbying, η Αθήνα… κοιμάται

    Σκόπια Σκοπιανοί πΓΔΜ


    Ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, Αθήνα και Σκόπια χθες συμφώνησαν σε κάτι: ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι κοντά. Έστω και με εντελώς διαφορετικό τόνο, Ελλάδα και ΠΓΔΜ “άδειασαν” τον Ευρωπαίο επίτροπο Γιοχάνες Χαν για την αισιοδοξία του ότι μέσα σε δύο εβδομάδες μπορεί να έχουμε συμφωνία, δείχνοντας ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν και τόσο καλά όσο κάποιοι μπορεί να νομίζουν.

    Σε χθεσινή του τοποθέτηση σχετικά με το ονοματολογικό, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε: “Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων”.

    Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. “Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό”, παραδέχθηκε ο Ζάεφ, διαψεύδοντας ευγενικά τον Χαν.

    Η ελληνική πλευρά ήταν πολύ λιγότερο ευγενική. Με μία ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επίτροπο “να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί”, σχολιάζοντας πως “το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει”.

    Και όλα αυτά μία μέρα πριν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την οποία προφανώς δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, αφού και οι δύο πλευρές παραδέχονται ανοιχτά πως οι διαφορές μεταξύ τους είναι ακόμα σημαντικές, και χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν.

    Η άτυπη ομάδα “Οχρίδα”

    Εν τω μεταξύ, βέβαια, η ΠΓΔΜ προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα κίνηση που θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική διπλωματία. Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε χθες τη σύσταση της άτυπης ομάδας “Οχρίδα”, με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας. Η ομάδα αυτή αποτελείται από προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή, με επικεφαλής τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

    Δεν θα πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην “Οχρίδα” είναι… “πρώην”. Πρόκειται για προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς με επιρροή που παραμένει ισχυρή, και η ΠΓΔΜ επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτήν την επιρροή προς όφελός της, ώστε να πλησιάσει πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή του Σκοπιανού πρωθυπουργού ασκεί επιπλέον πίεση στην ελληνική πλευρά και δίνει μία ώθηση στη διαπραγματευτική ισχύ της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας, ενισχύοντας το momentum υπέρ της γειτονικής χώρας.

    Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τον… μοναχικό δρόμο που έχει διαλέξει, με τον Νίκο Κοτζιά να έχει πάρει πάνω του όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης και να μη δείχνει διατεθειμένος να το μοιραστεί με κανέναν. Όμως πόσο σοφό είναι να πηγαίνεις σε διαπραγμάτευση χωρίς συμμάχους, την ώρα που η άλλη πλευρά “στρατολογεί” προσωπικότητες με επιρροή για να κάνει το δικό της ισχυρό lobbying; Όχι και πολύ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντάται σήμερα με τον Τ. Ερντογάν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurostat: Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 21% των Ελλήνων- «Έχουμε όμως πλεονάσματα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  SZ: Ελλάδα και Ιταλία θα ωφεληθούν από τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ