• First Top Stories

    Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Αιφνιδιασμό εξετάζει ο Τσίπρας

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, ενδεχόμενο -σύμφωνα με πληροφορίες- που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να εξετάζει σοβαρά ένα τέτοιο σενάριο.

    Ακόμη και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπάρχουν κι εδώ σενάρια: αυτά που θέλουν εκλογές τον Μάιο, κι αυτά που εκτιμούν ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν ακόμη νωρίτερα, τον Μάρτιο.

    Ο Μάρτιος

    Όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες του πρωθυπουργού κρίνουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάρτιο εκτιμούν ότι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει για επικύρωση στην ελληνική βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τελικά αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για προκήρυξη εκλογών.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να αξιοποιήσει την πόλωση που θα δημιουργηθεί, συσπειρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το δικό του ακροατήριο, αλλά και γενικότερα ψηφοφόρους της Αριστεράς, με το βλέμμα πάντα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παίξει το «χαρτί» του ηγέτη που φτάνει σε συμφωνίες και δίνει διπλωματικές λύσεις σε μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, έχει τη στήριξη Ευρωπαίων και Αμερικανών και δεν μετρά το πολιτικό κόστος.

    Εξάλλου, τα στελέχη που προτείνουν κάλπες τον Μάρτιο εκτιμούν ότι ακόμη θα είναι φρέσκα στη μνήμη των ψηφοφόρων τα θετικά μέτρα (μη περικοπές συντάξεων, επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα, κ.λπ.).

    Ο Μάιος

    Οι εισηγήσεις για τριπλές εκλογές τον Μάιο έχουν στη βάση τους τη σκέψη της ψήφου διαμαρτυρίας. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών θα διοχετευτεί στις ευρωεκλογές, σε σχήματα όπως η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ή η Πλεύση Ελευθερίας. Πιστεύουν, παράλληλα, ότι η ψήφος στις εθνικές εκλογές θα έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά και ποντάρουν πολλά στα αντιδεξιά αντανακλαστικά που θα επιχειρήσουν να ξυπνήσουν μέσω της πόλωσης και του διλήμματος Αριστερά – Δεξιά.

    Και σε αυτό το σενάριο βλέπουν περιθώρια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ, με άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και σε προσωπικότητες που προέρχονται από αυτόν τον χώρο.

    Οι ρεαλιστές του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι τα περιθώρια νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οπότε η στόχευση είναι να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες, η διαφορά από τη ΝΔ να μην είναι ιλιγγιώδης και ο ΣΥΡΙΖΑ να καθιερωθεί ως το κόμμα που εκφράζει την Κεντροαριστερά, παραγκωνίζοντας εντελώς το ΚΙΝΑΛ.

    Ο πρωθυπουργός ζυγίζει όλες τις εισηγήσεις και οι αποφάσεις πιθανώς να ληφθούν στις αρχές του 2019, αναλόγως βέβαια και με τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες θα αποτυπωθούν ό,τι μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα θετικά μέτρα.

    Η απόφαση για το πότε θα γίνουν εκλογές θα κριθεί και από τις επιδόσεις της ΝΔ. Αν οι  δημοσκοπήσεις του 2019 δείξουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας, είναι πιθανό οι κάλπες να στηθούν τον Μάρτιο ποντάροντας στην επαναπροκήρυξη εκλογών, οι οποίες θα γίνουν με την απλή αναλογική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπορεί η παραίτηση Κοτζιά να φέρει πρόωρες εκλογές;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κληρώνει» τον Φλεβάρη για κυβέρνηση; Γιατί θεωρείται πιθανός μήνας για πρόωρες εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ