• Πολιτική

    Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Novartis: Όλα τα ενδεχόμενα μελετούν στην κυβέρνηση

    • Νένα Σώκου

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Όλα τις πιθανές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis εξετάζουν στην κυβέρνηση, προετοιμάζοντας προσεκτικά τα επόμενα βήματα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Σταύρου Καλαφάτη ότι η πλειοψηφία θα ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση καταγγελιών περί εμπλοκής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ΝΔ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, που πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 30 βουλευτές, αναμένεται να φτάσει στην Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. H συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Νέα Υόρκη, όπου μεταβαίνει για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Η πρόταση της ΝΔ θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Αφού συγκροτηθεί η επιτροπή, τα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε να κρίνει ότι είναι αναρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και αυτή να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, είτε να προχωρήσει στην νομική αξιολόγηση των καταγγελιών Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής, που μπορεί να φτάσει μέχρι το ειδικό δικαστήριο.

    Στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως το ενδεχόμενο να επιστρέψει η υπόθεση στην Δικαιοσύνη είναι ισχυρό, καθώς -όπως λένε- όσα καταγγέλλονται δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου, άρα δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, στην κατάθεσή του ο αντεισαγγελέας Αγγελής, που θεωρείται μάρτυρας-κλειδί, «φωτογραφίζει» τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά δεν τον κατονομάζει.

    Εξάλλου, και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, άφησε ανοιχτό το παράθυρο στην χθεσινή δήλωσή του, λέγοντας ότι, στο πλαίσιο της επιτροπής, «θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».

    Πριν η ΝΔ ανοίξει τα χαρτιά της και δείξει προς την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ της άποψης η υπόθεση να παραμείνει στην Δικαιοσύνη λέγοντας: «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση».

    Πάντως, ακόμη κι αν η υπόθεση επιστρέψει στην Δικαιοσύνη, η επιτροπή θα καλέσει για καταθέσεις μάρτυρες της υπόθεσης, όπως οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες που με τις αρχικές καταθέσεις τους είχαν εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.

    Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στέλνει το μήνυμα ότι θα υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους και τονίζει ότι «εάν κατά το στάδιο της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα, που φέρεται να τελέσθηκαν και για άλλα επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση, προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί να επεκταθεί».

    Πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης καταγγέλλει σε βάρος του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα συστήσει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο Novartis.

    Σήμερα ήρθε και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα».

    Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για φθηνούς τακτικισμούς της κυβέρνησης και ζητά να μην διαχωριστεί η έρευνα ως προς τα πρόσωπα. Επίσης, σημειώνει με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια από το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis.

    Εξάλλου, σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να προηγηθεί εξεταστική επιτροπή λέγοντας: «Προσωπικά, επειδή μόνη μου μέριμνα είναι η προστασία των Θεσμών που δεν επιτυγχάνεται χωρίς την ανάδειξη και προστασία της αλήθειας, θα επέλεγα πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία του άρθρου 86 εξατομικευμένα για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, να μεσολαβήσει η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί η βαρύτητα των στοιχείων χωρίς να υπάρχουν οιονεί κατηγορούμενοι.

    » Η εξεταστική επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών ( άρθρα 145-147 Κανονισμού της Βουλής). Αρκεί βεβαίως να λειτουργήσει σοβαρά, κάτι που δε συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτό ισχύει και για αρκετές  «προανακριτικές» επιτροπές.  Κατά τη γνώμη μου και την εμπειρία μου ήδη από τη βαρειά περίοδο του 1989, για να κινηθεί η ποινική διαδικασία του άρθρου 86, για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο και όχι μόνο για τους πρώην πρωθυπουργούς, πρέπει να υπάρχουν ισχυρά και προφανή στοιχεία. Οι εγγυήσεις του κράτους  δικαίου, πρέπει άλλωστε να ισχύουν πλήρως για κάθε πρόσωπο».



    ΣΧΟΛΙΑ