• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Τα άκουσε» η Ελλάδα από Μέρκελ και Μακρόν για χαλάρωση μέτρων λόγω τουρισμού

    • Bloomberg
    Μέρκελ Γερμανία

    Άνγκελα Μέρκελ (ΑΠΕ)


    Αυστηρή κριτική από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε χθες η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ με οικονομίες εξαρτώμενες από τον τουρισμό, επειδή δέχονται τουρίστες εμβολιασμένους με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, τα οποία θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα.

    Στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των «27», πίσω από κλειστές πόρτες, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, υποδέχονται ταξιδιώτες εμβολιασμένους με το Sputnik, παρ’ όλο που δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα.

    Αυτοί οι τουρίστες μπορούν στην συνέχεια να μετακινηθούν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν, είπε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση της συζήτησης.

    Τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας ότι η απροσεξία θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων, την ώρα που κάποιες χώρες-μέλη σπεύδουν να ανοίξουν τον τουρισμό για να δώσουν ώθηση στις πληττόμενες οικονομίες τους.

    Ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος σχολίασε ότι οι περισσότεροι ηγέτες τήρησαν μια πιο ρεαλιστική στάση, αναγνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην ΕΕ και δεν χρειάζεται να υπάρχει τόσος φόβος για τα ταξίδια.

    Στο πλευρό της Μέρκελ τάχθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Και οι δύο έβαλαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μπει απαγορευτικό εισόδου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, φωτογραφίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν υποχρεώνουν πλέον σε καραντίνα ταξιδιώτες εμβολιασμένους με το Sputnik και το Sinopharm.

    Πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η Μέρκελ τόνιζε ότι ακόμη και σήμερα τα κράτη-μέλη δεν καταφέρνουν να συντονιστούν όσον αφορά τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά από κάποιες όπου υπάρχουν μεταλλάξεις.

    «Θα θέσω το πρόβλημα στην σύνοδο» είχε πει τότε.

    Η ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επισπευστούν και τα σύνορα πρέπει να ανοίγουν με προσοχή και συντονισμένο τρόπο.

    Η ανησυχία στην ΕΕ για τα διαφορετικά εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους είναι αυξανόμενη, καθώς υπάρχει έντονος φόβος ότι η Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες εξάρσεις της ασθένειας, ανέφερε διπλωμάτης με γνώση των συζητήσεων.

    Μάλιστα, η Μέρκελ είπε στους άλλους ηγέτες ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων ίσως φέρει πιο νωρίς την τρίτη δόση του εμβολίου, πιθανώς στις αρχές του φθινοπώρου.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Έτοιμη για νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε περίπτωση κρουσμάτων ή μεταλλάξεων

    Δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν οι ηγέτες της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ