• Πολιτική

    Στ.Θεοδωράκης: «Οι τοπικές κοινωνίες γελάνε με τις εξάρσεις κάποιων βουλευτών εναντίον του χασίς»

    σταυρος θεοδωρακης

    Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος “Το Ποτάμι”


    Την αποποινικοποίηση της κάνναβης πρότεινε από το βήμα της βουλής ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

    «Ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να αποφασίσει. Το Ποτάμι το έχει πει από καιρό: Πρέπει να επιτρέψουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης. Πρέπει να σκεφθούμε τους χιλιάδες ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση και λιγότερο πόνο. Να μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο. Να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης.

    Όπως είπε, μάλιστα, περίμενε «περισσότεροι βουλευτές να τολμήσουν να πάρουν μια θέση, συμβατή με τις πράξεις τους, συμβατή με τις ζωές των ψηφοφόρων τους, συμβατή με την εξέλιξη. Γιατί, γελάνε οι τοπικές κοινωνίες με τις εξάρσεις κάποιων βουλευτών εναντίον του χασίς. Και γελάνε γιατί οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες γνωρίζονται μεταξύ τους»!

    «Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει και εδώ οπισθοδρομική, δέσμια αναχρονιστικών προσεγγίσεων» είπε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Πρέπει να προστατέψουμε τους Έλληνες από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών. Πρέπει να συγκρουστούμε με τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών που θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο. Τόλμη και ευθύνη ζητάνε από εμάς οι πολίτες».

    «Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροποσότητας χασίς (στο Βέλγιο μέχρι 3 γραμμάρια, στην Εσθονία μέχρι 7.5). Και στην Ισπανία ο χρήστης μπορεί να καλλιεργεί την μικροποσότητα που καταναλώνει… Και τώρα ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να αποφασίσει», συνέχισε.

    «Οι επιστημονικές ιατρικές ομάδες που συγκροτούνται παντού στον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Τα οφέλη είναι περισσότερα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε αρρώστιες όπως η επιληψία, η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, στη ναυτία της χημειοθεραπείας, στη σπαστικότητα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας…Και μετά είναι η ελάφρυνση από τους πόνους, από τον νευροπαθητικό πόνο μέχρι τους χρόνιους πόνους που σχετίζονται με τις σοβαρές ασθένειες», είπε και πρότεινε, «πρέπει λοιπόν να δώσουμε το δικαίωμα στους γιατρούς να αποφασίζουν».

    «Όταν θεωρούν ότι άλλα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν, τότε να μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη, ως σκεύασμα, ως έλαιο, ως άνθος, το οποίο ο ασθενής θα προμηθεύεται από τα φαρμακεία με κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ποτάμι παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του νομοσχεδίου θα υπερασπιστεί αυτό το πρώτο βήμα. Και προτείνουμε: μετά από ένα χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής να συζητήσουμε μεθοδικά και με στοιχεία για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενήλικες. Να μην συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ανεξέλεκτη και παράνομη διακίνηση χασίς», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

    «Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Αν αδιαφορούμε και αφήνουμε κάθε φορά τους άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Εκτός αν θέλουμε να είμαστε καρικατούρες του Αυλωνίτη που δίδασκε «πνεύμα και ηθική» στην «Ωραία Των Αθηνών»… Θα περίμενα σήμερα να είναι εδώ και άλλοι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες και να τοποθετηθούν σοβαρά επί του θέματος χωρίς να φοβούνται – και εδώ!- το πολιτικό κόστος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την κοινωνική συμμαχία των προοδευτικών, των ενημερωμένων, των τολμηρών και το Ποτάμι θα συνεχίσει να την ενισχύει και να την προκαλεί», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.



    ΣΧΟΛΙΑ