• Πολιτική

    Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας: Μητσοτάκης – Μακρόν ανακοινώνουν την αγορά φρεγατών και κορβετών

    • Νένα Σώκου

    Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι


    Στις 10 το πρωί οι ανακοινώσεις για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Παρίσι κατά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη.

    Η συμφωνία, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνει την αγορά εκ μέρους της Ελλάδας τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και τριών κορβετών Gowind. Πρόκειται για την ουσιαστική εμβάθυνση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ από το Παρίσι.

    «Θα σας ζητούσα λίγη υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο» είπε ο πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν η συμφωνία προβλέπει πέρα από εξοπλιστικά προγράμματα και συνδρομή της Γαλλίας προς εμάς, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κάντε λίγη υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα δούμε αύριο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να αναφέρω και στην ομιλία μου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη: ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό.

    Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η οποία -να τονίσω- δεν είναι μόνο μία προσπάθεια η οποία καθ΄ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ».

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συμφωνία, πέρα από τις φρεγάτες και τις κορβέτες, θα σηματοδοτήσει και εξελίξεις για τα 6 Rafale, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η ελληνική πλευρά.

    Η απόκτηση φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

    Εξάλλου, σήμερα μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθοριστικό σημείο που «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία είναι το γεγονός ότι η γαλλική πλευρά κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης.

    Επίσης, μένει να διευκρινιστεί εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

    Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας οριστικοποιήθηκαν στο δείπνο που είχαν χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, σηματοδοτώντας την κοινή πορεία των δύο χωρών απέναντι στις κοινές απειλές.

    Μέρος της συμφωνίας προβλέπει, μάλιστα, την υποστήριξη σε περίπτωση απειλής ή σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και την εντονότερη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης – Μακρόν: Δίνουν τα χέρια για αγορά τριών φρεγατών Belharra από την Γαλλία

    Η Ελλάδα αγοράζει φρεγάτες Belharra – Τρίτη πρωί οι δηλώσεις Μακρόν – Μητσοτάκη

     



    ΣΧΟΛΙΑ