• Πολιτική

    Στο ΣτΕ ο δήμος Χίου ενάντια στη δημιουργία Hot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ.


    Αντιδρά στη δημιουργία Hot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο η δημοτική αρχή και ζητά με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας  την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Στη θέση Μαδόνι της δημοτικής ενότητας Καμποχώρων της κοινότητας Χαλκειούς, έκτασης 5,2 στρεμμάτων,  πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης αλλοδαπών.
     
    Ο Δήμος Χίου με την προσφυγή του ζητά προσωρινή διαταγή για το “πάγωμα” της κατασκευής και ακυρωση της  από 30.11.2017 κοινής υπουργικής απόφασης. Υποστηρίζει ότι το 2016 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο για τρία έτη η  χρήση μέρους τμήματος του επίμαχου  ακινήτου για την κατασκευή δομών προσωρινής φιλοξενίας και έργων υποδομής, όπως ύδρευση και αποχέτευση.
    Το Δημόσιο δεν τήρησε την εν λόγω σύμβαση, υποστηρίζει ο Δήμος Χίου, καθώς προκήρυξε οικοδομικές εργασίες χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «έχει καταφανή σκοπό την παροχή μανδύα νομιμότητας στις επιδιωκόμενες προς εκτέλεση οικοδομικές εργασίες» και μάλιστα άγνωστου αριθμού, υπογραμμίζει ο Δήμος Χίου.
    Κατά τον Δήμο, η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων,  επέρχεται αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.  
    Πέρυσι το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους, απέρριψε την αίτηση  110 τοπικών φορέων της Χίου (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικων του νησιού που  ζητούσαν  να ακυρωθεί η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική  απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον εισαγγελέα υπόθεση με «ελληνοποιήσεις» 10.000 κρεάτων απο την Ρουμανία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυλάκιση 9 μηνών με αναστολή στον πρώην υπουργό Γ. Μιχαλάκη για δωροδοκία από τον Αν. Πάλλη



    ΣΧΟΛΙΑ