array(0) {
}
        
    
Menu
1.03%
Τζίρος: 940.57 εκατ.

Μαρίνα Ι. Χατζηπατέρα: Πρωταγωνίστρια σε διεθνείς καινοτόμες δράσεις στο χώρο της ναυτιλίας

Στις κάλπες η Τουρκία εν μέσω οικονομικού χάος – Στο «στρόχαστρο» του Ερντογάν η Αγία Σοφία

Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στις τοπικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία, για να εκλέξουν τους δημάρχους, τα μέλη των δημοτικών και συνοικιακών συμβουλίων στις 81 επαρχίες, για την επόμενη πενταετία, αλλά με τη χώρα σε συνθήκες ασφυξίας της τουρκικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή κανείς από τους ξένους επενδυτές δεν μπορεί να αγοράσει τουρκικές λίρες. […]

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης για το ζευγάρι Ελλήνων που άνοιξε την ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία: Δεν κατηγορούνται μόνο για αυτό
Αγία Σοφία: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες που σήκωσαν ελληνική σημαία με τον βυζαντινό αετό – Βίντεο
Από το παλάτι στην Αγία Σοφία: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας πηγαίνει στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία
Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκλεισε στη φυλακή χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους σαν πραξικοπηματίες, τώρα βάζει σε χρυσό «κλουβί» και τους ξένους επενδυτές με την κατηγορία ότι κερδοσκοπούν εις βάρος της τουρκικής λίρας και του ίδιου προσωπικά.

Απειλεί, μάλιστα, με διώξεις την JP Morgan και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μαζική έξοδος των επενδυτών.

Την ίδια ώρα, το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε τουρκική λίρα υπερδιπλασιάζεται πάνω από το 700%.

Το κόστος δανεισμού σε λίρα για τις υπεράκτιες αγορές εξακοντίστηκε είκοσι φορές επάνω τις τελευταίες ημέρες, στο ζενίθ από την οικονομική κρίση του 2001, ενώ πέρυσι η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών,

Τα κόκκινα δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Στο τελευταίο του προεκλογικό ντελίριο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας είναι τζαμί και ότι οι ίδιοι θα κάνουν τους νομικούς κανονισμούς για να μετατραπεί στην αρχική του κατάσταση.

Ο Ερντογάν μιλώντας ζωντανά στο TRT έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, για τη δωρεάν πρόσβαση, για τις νομικές ρυθμίσεις, για τις εργασίες αρχιτεκτονικής και έδωσε πληροφορίες για το άνοιγμά της για την προσευχή.

Οι κάλπες

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη δημαρχία διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Υποψήφιος για το AKP είναι ο Μεχμέτ Οζασεκί, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος στηρίζεται και από το MHP.

Το CHP κατεβάζει τον Μανσούρ Γιαβάς, που διεκδικεί για τρίτη φορά το αξίωμα. Στις εκλογές του 2009 (τότε είχε κατέβει με το MHP) απέσπασε ποσοστό 25% αλλά ηττήθηκε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το 2014, υπό το λάβαρο του CHP αυτή τη φορά, συγκέντρωσε ποσοστό 43,81% αλλά ηττήθηκε και πάλι, οριακά, από τον Γκιοκτσέκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου τον Οκτώβριο του 2017. Το «Καλό» κόμμα (IYI) δεν έχει ορίσει δικό του υποψήφιο και θα στηρίξει τον Γιαβάς.

Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας) οκτώ κόμματα και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία. Το 2014 νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του AKP Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 47,95%. Φέτος, το κυβερνών κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη στήριξη και του MHP. Κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου από το 2014, που στηρίζεται από το CHP και το IYI.

Στη Σμύρνη, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το CHP, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκί (AKP-MHP) και ο Τουντζ Σογιέρ (CHP-IYI).

Στα Άδανα, ο απερχόμενος δήμαρχος Χουσεΐν Σοζλού του MHP διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αυτή τη φορά με τη στήριξη και του AKP. Απέναντί του θα έχει τον μηχανικό Ζεϊντάν Καραλάρ (CHP-IYI).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπλόκο της UNESCO στην μισαλλόδοξη ρητορική του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε άγρια περιδίνηση η Τουρκία – Εντολή Ερντογάν να μη φύγει ούτε λίρα – Στο 700% το overnight

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκλητικός Ερντογάν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζάμι είναι αντίποινα στον Τραμπ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι πρωταθλητές στα τάνκερ με στόλο αξίας 66,3 δισ. δολ. – Πρωτιά και στις νέες παραγγελίες

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το ιστορικό κραχ της πανδημίας το 2020

Σωκράτης Κόκκαλης: Συγχωνεύουμε την Ευρώπη με την Credia γιατί βγάλαμε δύο φορές τα χρήματά μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη κάλπη κρίνει τα πάντα: Το όριο-σοκ για τη ΝΔ, τα σενάρια ηγεσίας και η αγωνία του δεύτερου
Θεόδωρος Σκυλακάκης στο mononews: Να μπει φόρος ακραίου πλούτου – Ιδιόκτητη κατοικία, A-I Agent και μερίδιο στα οφέλη του AI για κάθε πολίτη
Όλγα Κεφαλογιάννη από Ηράκλειο: Η Ελλάδα προσφέρει απίστευτες εμπειρίες στις ορεινές της περιοχές
Μάλτα: Έγραψε ιστορία ο Αμπέλα στις βουλευτικές εκλογές – Τέταρτη θητεία για τους Εργατικούς
CNN: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ιράν καθαρίζει γρήγορα τις εισόδους σε υπόγειες εγκαταστάσεις πυραύλων (βίντεο)
Αμπάς Αραγτσί: Οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ συνεχίζονται, ας μη δίνουμε σημασία στις εικασίες
Μιανμάρ: Πάνω από 55 νεκροί από ισχυρή έκρηξη σε περιοχή που ελέγχουν αντάρτες (βίντεο)
Μακρόν: Eπείγει να σιγήσουν τα όπλα στον Λίβανο – Καμία δικαιολογία
Λίβανος: Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας
Ουκρανία: Ανησυχία IAEA για το πλήγμα στην Ζαπορίζια – Έκτακτη επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό