• Top Stories

    Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για το όνομα στα Σκόπια


    Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια στα σχετικά με την συμφωνία για το ονοματολογικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Nezavisen Vesnik» περί τα μέσα Ιουλίου το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναμένεται να προκηρύξει επίσημα το δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

    Όπως αναφέρουν τα «Νέα» η εν λόγω εξέλιξη φέρνει πιο κοντά και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που αφορούν και την Ελλάδα. Αν π.χ. ο λαός των Σκοπίων πει «ναι» στη συμφωνία τότε δεν αποκλείεται η γειτονική χώρα να πάει σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο ώστε ο Ζόραν Ζάεφ να αποκτήσει την πλειοψηφία των 2/3 που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν να τρέχουν τα γεγονότα και στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για να την κυρώσει, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

    Όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα συνδέει τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – π.χ. «Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ;» – και εκτιμούν ότι η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου θα είναι τέτοια, που θα ενισχύει τη θετική στάση των πολιτών έναντι της συμφωνίας, ως ενός εγγράφου που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται από πολιτικές πηγές η 9η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η επομένη του εορτασμού της 27ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά Κυριακή.

    Αν εκτιμηθεί ότι δεν είναι ρεαλιστική η σύνδεση του δημοψηφίσματος με την επέτειο της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, τότε ως εναλλακτική ημερομηνία αναφέρεται η επόμενη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μείναμε με τη… γραβάτα – Η «φιέστα» στο Ζάππειο και τα παραλειπόμενα μιας σκληρής συμφωνίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg View: Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο κάθε άλλο παρά καθαρή είναι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκοπιανά ΜΜΕ: «Στα χέρια πιάστηκαν» Έλληνες-Σκοπιανοί για το όνομα στην Πιερία



    ΣΧΟΛΙΑ