Πολιτική

Στην Κομισιόν μεταφέρει την υπόθεση της «πτήσης-μυστήριο» από τη Βενεζουέλα η ΝΔ


Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέρει η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα γύρω από την πτήση του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας, επιβάτης του οποίου ήταν ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο και το οποίο πραγματοποίησε στάση στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο.

Με επείγουσα ερώτηση της προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι, η ευρωβουλευτής του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη, ζητάει να πληροφορηθεί αν η στάση του αεροσκάφους της κυβέρνησης Μαδούρο στην Αθήνα συνάδει με τη στάση της Ε.Ε. έναντι του καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Όπως αναφέρει στην ερώτηση, βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι το καθεστώς Μαδούρο βγάζει από τη χώρα χρυσό, χρήματα και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων με το συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη προς τη Φέντερικα Μογκερίνι έχει ως εξής:

Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Μαρτίου. Στο αεροπλάνο επέβαινε, σύμφωνα με την επιβεβαίωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο. Μάλιστα, αν και η επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους της στάσης ήταν ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους, η στάση κράτησε τέσσερις ώρες και στο πλαίσιο αυτής υπήρχε αποβίβαση του επιβαίνοντος Υπουργού Εξωτερικών και διαμονή του στους χώρους VIP του αεροδρομίου όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τους επιτετραμένους της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Έχοντας υπόψη ότι:

1. Άλλα κράτη μέλη αρνήθηκαν να δώσουν άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος

2. Υπάρχουν καταγγελίες από βουλευτές της αντιπολίτευσης στην αναγνωρισμένη από την ΕΕ Εθνοσυνέλευση της χώρας, ότι η κυβέρνηση Μαδούρο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος για να βγάλει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων.

Ερωτάται η Αντιπρόεδρος:

1. Κατά πόσο συμβατή με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η στάθμευση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας σε αεροδρόμιο της ΕΕ, και η δυνατότητα συναντήσεων των επιβατών του με εκπροσώπους της Βενεζουέλα σε χώρα μέλος της ΕΕ. Έρχεται ή όχι σε ευθεία αντίθεση με την επιλογή του Κοινοβουλίου για αναγνώριση του Χουάν Γκαΐδο ως νόμιμου μεταβατικού προέδρου στη χώρα;

2. Συνάδει το παραπάνω περιστατικό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές στη Βενεζουέλα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες αποκαλύψεις για την «πτήση μυστήριο»: Αεροπλάνα της Βενεζουέλας προσγειώθηκαν άλλες 4 φορές στην Αθήνα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την «πτήση μυστήριο» από Βενεζουέλα: Μετέφερε τον ΥΠΕΞ του Μαδούρο επιβεβαιώνει η ΥΠΑ!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πυκνό μυστήριο, αναπάντητα ερωτήματα: Γιατί ήρθε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας στην Αθήνα


ΣΧΟΛΙΑ