• First Top Stories

    Πυκνό μυστήριο, αναπάντητα ερωτήματα: Γιατί ήρθε ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας στην Αθήνα

    • NewsRoom

    Το αεροσκάφος από την Βενεζουέλα YV2486


    Πυκνό πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ταξίδι του κυβερνητικού αεροπλάνου από την Βενεζουέλα στην Αθήνα, μετά και τις δηλώσεις πολιτικού αντιπάλου του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος συνέδεσε την άφιξη του τζετ στην Αθήνα με τον χρυσό της χώρας του. Το μυστήριο γίνεται ακόμη πιο πυκνό από την παραδοχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο οποίος τρεις μέρες νωρίτερα ήταν στις ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ χθες, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα συνέδεσε το δρομολόγιο του κυβερνητικού τζετ και την προσγείωση του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και παρέμεινε για τέσσερις ώρες, με την επιχείρηση εξαγωγής του χρυσού της Βενεζουέλας που επιχειρεί το καθεστώς Μαδούρο. Ο ίδιος βουλευτής έχει αναφερθεί κι άλλες φορές στο συγκεκριμένο θέμα.

    «Βγάζουν τον χρυσό από τη χώρα με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανό να χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο Χοσέ Γκέρα και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πάρουν ευρώ τα οποία εισάγουν στο Καράκας».

    Ο Χοσέ Γκέρας ήταν κατηγορηματικός ότι η στάση έγινε, επειδή η Ελλάδα στηρίζει τον Μαδούρο.

    Αυτό που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση ήταν η ανακοίνωση της ΥΠΑ, στην οποία επιβεβαιωνόταν ότι μέσα στο αεροσκάφος βρισκόταν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαδούρο, Χόρχε Αρεάζα, τρεις ημέρες μετά το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου δήλωσε ότι η χώρα του έχει χάσει 30 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

    Το χρονικό της πτήσης

    Το κυβερνητικό Falcon απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μαϊγκέτια του Καράκας στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών της αντιπολίτευσης, την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση Μαδούρο έβγαλε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας 8 τόνους χρυσού.

    Την ίδια ημέρα ο πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος στο νησί Σάντα Μαρία των Αζορών, που αποτελούν πορτογαλικό έδαφος, λέγοντας στις τοπικές αρχές ότι αν δεν δοθεί άδεια προσγείωσης, το αεροπλάνο θα πέσει, καθώς τελείωναν τα καύσιμα. Μετά το ανεφοδιασμό, συνέχισε την πτήση προς άγνωστο προορισμό χωρίς να υπάρχει στίγμα του στα ραντάρ.

    Στις 28 Φεβρουαρίου, το αεροσκάφος εντοπίζεται στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης και πραγματοποιεί εσωτερική πτήση προς το αεροδρόμιο της Γενεύης το πρωί της ίδιας μέρας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στο μεταξύ είχαν αρνηθεί στο αεροσκάφος να προσεγγίσει, με δεδομένες τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ σε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο.

    Το στίγμα του εξαφανίζεται ξανά μέχρι τις 2 Μαρτίου, όταν προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας φέρεται να ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται για επίσημη κυβερνητική πτήση.

    Το αεροσκάφος παρέμεινε στην Αθήνα για 3,5 ώρες, διάστημα κατά το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο φέρεται να έμεινε στην αίθουσα VIP χωρίς να συναντήσει κανέναν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥΠΑ, η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους, επιβεβαιώνοντας δυο μέρες μετά την συγκεκριμένη πληροφορία, κάτι που δεν έπραξαν κυβερνητικές πηγές του Μαξίμου που είχαν αρκεστεί να επιβεβαιώσουν μόνο την άφιξη του αεροπλάνου και τίποτα παραπάνω.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση θέλησε να κρατήσει μυστική την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών σε ελληνικό έδαφος μέχρι να βγει η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΑ, στην οποία επιχειρείται να διαψευστεί η φημολογούμενη συνάντηση Αρεάζα με στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου όμως δεν υπήρξαν άλλες επισκέψεις πλην των επιτετραμμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΥΠΑ.

    Τι δηλώνει ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα

    Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Αθήνα, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, σήμερα, Τετάρτη, επιβεβαιώνει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάζα: «Πράγματι, το Σάββατο ήταν εδώ, στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εξωτερικών μας. Έκανε έναν αναγκαστικό ενδιάμεσο σταθμό για τεχνικούς λόγους, έτσι ακριβώς όπως απαιτείται από την αυτονομία του αεροσκάφους, με το οποίο ταξίδευε» δηλώνει ο κ. Τόρες.

    Κατά τον ίδιο «αυτή η παραμονή χρειάστηκε να επεκταθεί για 4 ώρες» χωρίς να εξηγεί για ποιον λόγο συνέβη αυτό. Ο κ. Τόρες δηλώνει, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια των 4 ωρών συναντήθηκε μαζί μου, ως αρχηγού της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για κάποια επίσημη συνάντηση, δεν ήταν προγραμματισμένο από πριν».

    Όσον αφορά τους επόμενους σταθμούς του Falcon ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας απαντά ότι «από εκεί (σ.σ. το «Ελευθέριος Βενιζέλος») το αεροπλάνο έφυγε με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό – για τεχνικούς λόγους – το Πράσινο Ακρωτήρι, πριν να προσγειωθεί στον τελικό του προορισμό που είναι το Καράκας».

    Κληθείς να απαντήσει όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ότι η κυβέρνηση Μαδούρο εξάγει κρυφά τόνους χρυσού και ότι η πτήση YV 2486 χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, ο κ. Τόρες δηλώνει ότι «όλα αυτά τα περί χρυσού είναι ένα παρανοϊκό δημιούργημα της φαντασίας κάποιου. Είναι επικίνδυνο στο πλαίσιο του ότι αποτελεί μέρος της επίθεσης που γίνεται ενάντια στη χώρα μου. Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας κουβαλάει τον χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες αποκαλύψεις για την «πτήση μυστήριο»: Αεροπλάνα της Βενεζουέλας προσγειώθηκαν άλλες 4 φορές στην Αθήνα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την «πτήση μυστήριο» από Βενεζουέλα: Μετέφερε τον ΥΠΕΞ του Μαδούρο επιβεβαιώνει η ΥΠΑ!



    ΣΧΟΛΙΑ