• Πολιτική

    Παρωδία στη Βουλή: Φωνές, αντιδράσεις και αποχωρήσεις για την κλήτευση Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών

    • NewsRoom
    Τασία Χριστοδουλοπούλου


    Tην κλήση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

    Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που απάντησε θετικά στο αίτημα που της είχε αποσταλεί, αλλά η κ. Χριστοδουλοπούλου επεχείρησε να την αποδημήσει προσκομίζοντας παλαιότερη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του 2008 και υποστηρίζοντας ότι τότε έλεγε τα αντίθετα.

    Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στον ισχυρισμό της κ. Χριστοδουλοπούλου ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν πρέπει να λύνει διαφωνίες της συγκυρίας, ζητώντας από τα κόμματα να οριοθετήσουν με τι ακριβώς μπορεί να απασχολείται η επιτροπή.

    Οι τόνοι ανέβηκαν για την κλήση κι άλλων προσώπων που έθεσε η μειοψηφία. Συγκεκριμένα προτάθηκε να κληθεί και ο κ. Παπαδόπουλος, ο φερόμενος ως μεσάζοντας στην υπόθεση της πώλησης. Εν τω μεταξύ κι ενώ εξελίσσονταν η εκτός ορίων πολιτική κόντρα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης δήλωσε αιφνιδιασμένος από την επιλογή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθούν την κλήτευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

    «Συγγνώμη κυρία πρόεδρε αλλά από ό,τι κατάλαβα η πρότασή σας περιλαμβάνει την κλήση του κ. Καμμένου. Δεν μας είχατε ενημερώσει γι αυτή την πρόταση. Ζητώ διακοπή για να συνεννοηθώ με το κόμμα μου» είπε ο κ. Λαζαρίδης αναγκάζοντας την κυρία Χριστοδουλοπούλου να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

    «Δεν είναι δυνατόν να κληθεί ο κ. Παπαδόπουλος, δεν είναι στο πνεύμα του Κανονισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα, αμφισβητείται αν ήταν έγκυρη ή όχι… Δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή εδώ, ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει τίποτα επί των θεσμών».

    Η φράση αυτή η οποία επαναλήφθηκε πολλές φορές προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από μέλη της μειοψηφίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λέει πως «λέγονται πράγματα αδιανόητα από εσάς, αυτές είναι σκληρές απόψεις κοινοβουλευτικού αυταρχισμού για τον περιορισμό δικαιωμάτων μειοψηφίας. Τραγική εκδίκηση της ιστορίας». Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος από τη στιγμή που η μειοψηφία ζητά να ασκήσει το δικαίωμά της δεν μπορεί να αρνηθεί η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Εγώ δεν θα συμπράξω, σε κωμωδία ακρόασης του κ. Καμμένου , είναι κατάντημα του ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση του Καμμένου από ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε καθοριστική παρέμβαση να πάτε στα παρασκήνια τώρα».

    «Τελειώσατε το διάγγελμά σας τώρα; Φύγετε» του απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου με τον κ. Βενιζέλο να της λέει «μην λέτε σε εμένα φύγετε» χτυπώντας το χέρι στο έδρανο.

    Ο Νίκος Παρασκευόπουλος σχολίασε τη συμπεριφορά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για μπούλινγκ, ενώ από την πλευρά του Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης έκανε έκκληση να μην γίνει ψηφοφορία επί τους θέματος όπως ήθελε η Πρόεδρος της Θεσμών και να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμα της μειοψηφίας. Ο Γ. Συντυχάκης του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί κανέναν πρόσωπο.

    Τελικά εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης η αντιπολίτευση αποχώρησε από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμμένος: Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με εμένα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος: Όποιοι υψώνουν σημαίες θα πρέπει να τις υπερασπιστούν με το αίμα τους μέχρι τέλους (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Foreign Policy: «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο»



    ΣΧΟΛΙΑ