• Πολιτική

    Στη βάση της Σούδας Μητσοτάκης και Πομπέο (video)

    • NewsRoom

    Από την άφιξη του Μάικ Πομπέο στην Σούδα


    Την ναυτική βάση της Σούδας επισκέπτονται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

    Οι κ.κ Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων, της αμερικανικής και της ελληνικής, και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

    Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

    Το ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα έχει τριπλή στόχευση:

    – ενισχύει την αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ είχαν μειωμένη παρεμβατικότητα στα πράγματα  της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει και η αίσθηση υπαναχώρησης του ΝΑΤΟ στην περιοχή

    – στέλνει μήνυμα δυσαρέσκειας στην Άγκυρα. Ο Μάικ Πομπέο σε αντίθεση με όλους τους Αμερικανούς αξιωματούχους κατά το παρελθόν, δεν ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων και δεν επισκέπτεται την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι όταν στις 12 Σεπτεμβρίου ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά όχι με τον κ. Ακιντζί.

    – δηλώνει το αμερικανικό «παρών» στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.



    ΣΧΟΛΙΑ