• Πολιτική

    Στη μάχη κατά του κορονοϊού: Τέλος οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων – Σκληρά πρόστιμα στους παραβάτες

    • NewsRoom


    Διαρκής είναι η μάχη της Πολιτείας με την εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα από την πλευρά των επιστημόνων για θεραπείες που δείχνουν να έχουν αποτελέσματα σε ασθενείς.

    Χθες η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα, θέτοντας περιορισμούς στις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

    Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις με 10 ή περισσότερα άτομα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

    Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

    Από την απαγόρευση εξαιρούνται περιπτώσεις, όπως η μετάβαση σε δουλειά, σε σούπερ μάρκετ, σε πρατήρια καυσίμων, σε γιατρούς. Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι  σωματικές ασκήσεις σε εξωτερικό χώρο (τρέξιμο) ανά δύο άτομα, με την κατάλληλη απόσταση, όπως και η έξοδος ανθρώπου με σκύλο.

    Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».

    Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

    Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

    Με βάση τα παραπάνω σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται:

    1. Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ πλέον λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.
    2. Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
    3. Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (ντελίβερι) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
      Πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζινάδικα).
    4. Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales).
    5. Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων.
    6. Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών και καθαριστήρια.
    7. Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και courier.
    8. Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων.
    9. Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών.
    10. Γραφεία τελετών (κηδειών).
    11. Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας με τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης.
    12. Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

    Ανοικτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση ή μοναχά για συγκεκριμένες εμπορικές δραστηριότητες παραμένουν:

    1. Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.
    2. Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
    3. Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
    4. Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

    Εγκύκλιος για τις λαϊκές

    Ειδικές προδιαγραφές προβλέπονται στο εξής για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, μετά τις εικόνες συνωστισμού. Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη:

      1. Ορίζεται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών στις λαϊκές αγορές με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
      2. Υποχρεούνται όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
      3. Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα.
      4. Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται να λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

    Κλειστά επ’ αόριστον παραμένουν:

    Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα

    Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

    Καφέ, μπαρ και καφετέριες

    Μαγαζιά εστίασης εκτός από ντελίβερι και take away

    Πρακτορεία τυχερών παιγνίων

    Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κτλ)

    Βιβλιοθήκες

    Μουσεία

    Αθλητικοί χώροι

    Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια

    Γυμναστήρια

    Κέντρα διασκέδασης

    Κινηματογράφοι

    Θέατρα

    Κλείνουν και οι εισπρακτικές εταιρείες

    Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων χθες βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, από σήμερα κλειστές θα παραμείνουν και οι εισπρακτικές εταιρίες.

    «Δεν νοείται να υπάρχουν ενοχλήσεις για τα χρέη σε μια τέτοια περίοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ