• Πολιτική

    Πέτσας: Στο χέρι της Άγκυρας να αποφασίσει είτε αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις – Η ύφεση δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας

    • NewsRoom
    πέτσας petsas

    Στέλιος Πέτσας


    Η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, πότε με την παράνομη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με τις navtex πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή, σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Συμπλήρωσε ότι στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν διεθνείς παράγοντες και πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούν από την Τουρκία έμπρακτη αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις που έχουν μπει στο τραπέζι.

    Είναι στο χέρι της Άγκυρας να αποφασίσει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις, σημείωσε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Όχι όμως υπό τις απειλές. Επιδιώκουμε συμφωνία για τη μόνη διαφορά που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Κι αν δεν συμφωνήσουμε να πάμε από κοινού στη Χάγη».

    Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται, υπογράμμισε και τόνισε: «Καλούμε την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο με ειλικρινή διπλωματία κι όχι με τυχοδιωκτική προπαγάνδα, στην βάση της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο Θάλασσας.

    «Ελπίζουμε το πλέγμα των κυρώσεων να οδηγήσει την Τουρκία να ξανασκεφτεί τις προκλητικές ενέργειες και το συμφέρον της, να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, που αφορά πολύ συγκεκριμένα θέματα» επανέλαβε ερωτηθείς σχετικά.

    Σε ερώτηση πώς βλέπει η ελληνική πλευρά την πολιτική win-win που προτείνει ο Τούρκος πρόεδρος, απάντησε ότι «υπάρχει περιθώριο για κοινά επωφελή λύση όταν υπάρχει ειλικρινής διάλογος».

    Το πρόβλημα με το ΕΚΕΑ

    Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα αντιδραστήρια στο εθνικό κέντρο αιμοδοσίας δεν επηρεάζει την διαδικασία των τεστ, καθώς τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ, έγκαιρα προωθήθηκαν σε άλλα διαγνωστήρια.

    Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Για την ύφεση

    Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β’ τριμήνου που κατέγραψε πτώση 15,2%, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η ύφεση βρίσκεται στο εύρος των δικών μας προβλέψεων και πως «η ύφεση δεν αλλάζει σε τίποτα τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ούτε τις εξαγγελίες πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη» το επομενο Σαββατοκύριακο.

    Σίγουρα είναι μεγάλη η ύφεση, αλλά οφείλεται στην πανδημία. Και σε άλλες χώρες, με ισχυρές οικονομίες, υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα στο β’ τρίμηνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς εάν συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Γαλλία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο κ. Πέτσας απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι συζητήσεις γίνονται και με άλλες χώρες για την επιχειρησιακή ενίσχυση της χώρας. Όταν θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις, τα ενημερωθείτε» σχολίασε.



    ΣΧΟΛΙΑ