• Πολιτική

    ΣτΕ: «Δεν έχει ευθύνη το Δημόσιο για αστυνομικούς που προκαλούν τροχαία εκτός υπηρεσίας» 

    Τράπερ


    Μία μητέρα δύο ανήλικων παιδιών απανθρακώθηκε μέσα σε περιπολικό, που οδηγούσε μεθυσμένος αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Για το τροχαίο δυστύχημα δεν φέρει καμία αστική ευθύνη το Δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόρριψη των αγωγών αποζημίωσης της οικογένειας της άτυχης γυναίκας, κρίνοντας ότι ο Δημόσιο δεν οφείλει να καταβάλει χρηματική αποζημίωση όταν προκαλείται τροχαίο με δικό του όχημα και υπαιτιότητα υπαλλήλου του, αλλά ο υπάλληλος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

    Το δυστύχημα έγινε το Φεβρουάριο του 2008. Η γυναίκα επέβαινε στο υπηρεσιακό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, με οδηγό τον αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

    Ο αστυνομικός φέρεται να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και να είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα. Στη λεωφόρο Αθηνών, αφού πρώτα παραβίασε τρεις ερυθρούς σηματοδότες, έχασε τον έλεγχο του περιπολικού, το οποίο προσέκρουσε σε μεταλλικά κολωνάκια, σε τοιχίο και σε κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ.

    Το αυτοκίνητο πήρε φωτιά και η συνεπιβάτης του αστυνομικού, εγκλωβισμένη μέσα στα συντρίμμια, απανθρακώθηκε.

    Συνολική αποζημίωση 1 εκατομμυρίου 200 χιλιάδων ευρώ για ψυχική οδύνη διεκδίκησαν από το Δημόσιο ο σύζυγος και τα 2 παιδιά του θύματος. Όμως, τα Διοικητικά Δικαστήρια απέρριψαν τις αγωγές και το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσε τις αποφάσεις.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό, το υπαίτιο αστυνομικό όργανο δεν ενεργούσε σε εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ούτε σε συνάφεια με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πτώμα ενός από τους δύο ψαράδες που χάθηκαν στη Μικρή Βόλβη εντόπισε η πυροσβεστική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Γιακουμάκη: Ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων



    ΣΧΟΛΙΑ