• Πολιτική

    State Department: Προκλητική ενέργεια η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δεν είναι χρήσιμη

    • NewsRoom
    Πομπέο

    Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ


    Θέση για την συμφωνία της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης πήρε, σύμφωνα με tweet της δημοσιογράφου Λένας Αργύρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας την αντίθεσή του. Όπως αναφέρει το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο… «Προκλητική ενέργεια που δεν είναι χρήσιμη» χαρακτηρίζει το @StateDept τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβυης αναφέροντας ότι «έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο».

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε φροντίσει να… αποθεώσει τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο που βρίσκεται, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

    Επιπλέον, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.



    ΣΧΟΛΙΑ