• Πολιτική

    Predator: Οι καταγγελίες για τις υποκλοπές, ο εκτροχιασμός του συστήματος και το τοξικό κλίμα – Η άμεση απάντηση Οικονόμου – Όλες οι λεπτομέρειες

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου


    Ανεξέλεγκτες  διαστάσεις απειλεί να πάρει η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα.

    Η νέα λίστα που φέρνει στο φως σήμερα η εφημερίδα documento βάζει στο στόχαστρο του Predator υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πρόσωπα κοντά που είναι κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλητήριάζοντας ακόμη πιο πολύ το ήδη τοξικό πολιτικό τοπίο.

    Η πολιτική αντιπαράθεση οδηγείται στα άκρα και απειλεί με εκτροχιασμό το πολιτικό σύστημα.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την κατάσταση ενώ η   αξιωματική αντιπολίτευση  που υιοθετεί τις καταγγελίες, θεωρεί ότι η εντολή για τη παρακολούθηση  ολων των προσώπων αυτών έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό και ασκεί σφοδρή κριτική.

    Σύμφωνα με το  δεύτερο κατά σειρά ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento,  «στα δίχτυα» του κακόβουλου λογισμικού  φέρεται να έχουν  πιαστεί οι:

    • Γιώργος Γεραπετρίτης – Υπουργός Επικρατείας
    • Άκης Σκέρτσος – Υπουργός Επικρατείας
    • Νίκος Παπαθανάσης – αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
    • Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
    • Oρσάκη Ρουσσέτου – μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ
    • Ειρήνη Εξάρχου – μετακλητή υπάλληλος στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη
    • Θωμάς Βαρβιτσιώτης – πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O
      Γιάννης Ολύμπιος – Συνιδρυτής της V+O
    • Αργυρώ Ξαγοράρη – Συνεργάτης  Μαρέβας Γκαμπρόφσκι
    • Ολίνκα Βαρβιτσιώτη – σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»
    • Βασίλης Γκρίζης – Α’ υποδιοικητής της ΕΥΠ
    • Χρήστος Αγραφιώτης – μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»
    • Χάρις Κούτση – μέχρι πρόσφατα ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στην Γ.Γ. του πρωθυπουργού
    • Ελίνα Κυπραίου – Διευθύντρια του γραφείου στη Βουλή του  Κ. Μητσοτάκη
    • Νίκος Σιγάλας – συνεργάτης  του Κωστή Χατζηδάκη
    • Σπύρος Καρανικόλας – πρωην μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
    • Φίλιππος Βρυώνης – ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon
    • Μανώλης Γραφάκος – γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων
    • Κώστας Μουσουρούλης – Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των πέριοχών της Μακεδονίας και της Μεγαλοπολης, πρώην υπουργός
    • Αγγελική Ρούσσου – πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ
    • Γιώργος Πατεράκης – αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηριου
    • Άρτεμις Σίφορντ – μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council
    • Αμφιλόχιος – μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως,
    • Άρης Αλεξόπουλος – αντιναύαρχος, γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
    • Σπύρος Κουσουνής – πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας της Coca Cola 3E
    • Mαίη Ζαννή – ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού
    • Γιάννης Αναστασάκος – συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη
    • Μαρία Σαράφογλου – δημοσιογράφος ΑΝΤ1
    • Σπύρος Σιδέρης – δημοσιογράφος iEidiseis, Euractiv
    • Πέτρος Κουσουλός – δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»
    • Στέφανος Χίος – Εκδοτης  της εφημερίδας «Μακελειό»
    • Γκρατσιέλα Κλάδη – τμήμα εμπόρίας καυσίμων της Aegean Marine Petroleum
    • Βαγγέλης Πιττερός – ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι
    • Τόνια Πρίμπα – σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
    • Τάσος Παπαγεωργίου
    • Τάκης Θεοδωράτος
    • Παναγιώτης Ζαρκαδάς

    Νέα επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

    Στο μεταξύ  νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης ρίχνει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου προμηθεύτηκε το Predator και ο υπουργός εξωτερικών δέχτηκε το κακόβουλο λογισμικό πριν από έναν χρόνο.

    Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

    «Αυτή τη Κυριακή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού εξωτερικών κ. Δένδια από τα παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρος με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο. Αναρωτιόμαστε αν ο κος Μητσοτάκης θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ;

    Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις ; Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα.»

    Παρέμβαση Ανδρουλάκη

    Δημόσια παρέμβαση για την υπόθεση των υποκλοπών έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας ευθύνες προσωπικά στο Πρωθυπουργό ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει καθοριστικά ώστε να φύγουν οι σκιές από την πολιτική ζωή του τόπου.

    Ειδικότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε:

    «Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των θεσμών και της δικαιοσύνης.

    Γι’ αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμούς εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Βεβαίως, θέλω να πω, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ότι τρεις μήνες είναι πολύς καιρός και πρέπει και η δικαιοσύνη από την πλευρά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μάθουμε ποιες κινήσεις έχουν γίνει, ποιοι μάρτυρες έχουν κληθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα.

    Σίγουρα η κυβέρνηση νιώθει ότι είναι αδύναμη.

    Έχει τεράστιες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο και οι οποίες αποκαλύπτονται με την προστασία γύρω από την κ. Βλάχου, το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη και αυτούς οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται έχουν σχέση με το predaror στην Ελλάδα και εννοώ τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο. Ζητήσαμε, ως αντιπολίτευση, να έρθουν στην εξεταστική επιτροπή και η κυβερνητική πλειοψηφία ουσιαστικά δεν το επέτρεψε.

    Και η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να δει αυτά τα πρόσωπα καθώς και κάποιους κυβερνητικούς. Δεν πήγε κανένας από την κυβέρνηση πήγε μόνο ο κ. Γεραπετρίτης.

    Αυτό που θέλω να πω εν κατακλείδι, είναι ότι δεν πρέπει να πέφτουν σκιές στην πολιτική ζωή.

    Πρέπει η δημοκρατία μας να είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εκθέτει διεθνώς τη χώρα θέλοντας να αποκρύψει με ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών.

    Γι’ αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και επιτέλους να μάθουμε όλη την αλήθεια. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την αλήθεια και τη διαφάνεια. Από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και εις βάρος της πατρίδας μας γενικότερα.»

    Άμεση απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

    «Η διερεύνηση της λειτουργίας λογισμικών παρακολούθησης στην ελληνική επικράτεια, σε κάθε της πτυχή και έκφανση, έχει ήδη ξεκινήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των δημοσίων αρχών. Παράλληλα, η Κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας ξεκαθαρίσει εξαρχής την αδιαπραγμάτευτη βούλησή της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων και την απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών.

    Η τροφοδότηση της κοινής γνώμης με πληθώρα δημοσιευμάτων και μάλιστα σε δοσεις, τα οποία στηρίζονται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο, συσκοτίζει και δεν διαφωτίζει. Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές.

    Υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας, στα οποία εσχάτως εξειδικεύεται ο κ. Βαξεβάνης, αλλά εντελώς ακατάλληλο για την διερεύνηση των πτυχών της υπόθεσης. Εξάλλου, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Με βάση τα δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά.

    Η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα, ώστε να λάμψει η αλήθεια, να διασφαλιστεί η ομαλότητα και να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα.

    Το σχέδιο φθοράς της Κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα, πέφτει στο κενό για άλλη μια φορά. Εξάλλου, με την λάσπη πρώτα λερώνονται όσοι την πιάνουν στα χέρια τους για να την εκτοξεύσουν.»

    Ειρωνική απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με τη κόντρα να επεκτείνεται στην ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων. Με ειρωνική διάθεση η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου:

    Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κο Οικονόμου και στον κο Μητσοτάκη, που η κυβέρνησή τους έπεσε θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

    Αν αυτοί που μας κυβερνούν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, θα ήταν απλά νούμερα επιθεώρησης.

    Όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν αξίζει στη χώρα μια τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση, ούτε στους πολίτες ένας τόσο θρασύς και αδίστακτος πρωθυπουργός.

    Τώρα που πλέον κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων παραδέχεται εμμέσως την ορθότητα της λίστας των παρακολουθήσεων, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη σοβαρές απαντήσεις για τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του Βήματος και όχι γελοίους ισχυρισμούς πανικού.

    Η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου για τις υποκλοπές

    Την  δική του απάντηση για την αναφορά του ονόματος του στη νέα λίστα  που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento με τα πρόσωπα  που παρακολουθούνται από το Predator έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.
    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει την άποψη του ενώ  δημοσιοποιεί και  τη συνομιλία που είχε με το δημοσιογράφο της εφημερίδας .
    \«Την αθλιότητα από όπου κι αν εκπορεύεται την αντιμετωπίζεις με διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Δεν συνδιαλέγεσαι ούτε βουτάς στο βούρκο μαζί της. Στις δημοκρατίες επίσης, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όποιος κατηγορεί κάποιον οφείλει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του. Ειδάλλως είναι συκοφάντης. Οι λίστες του ντοκουμέντου δεν εισφέρουν κανένα νέο στοιχείο στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων ούτε τεκμηριώνονται με αποδείξεις -που εφόσον υπάρχουν πρέπει να προσκομιστούν στη δικαιοσύνη και να μη γίνουν φειγ βολάν.Το μόνο που πετυχαίνει εν τέλει η σαλαμοποίηση των δήθεν «αποκαλύψεων» είναι ο ευτελισμός μιας σοβαρής υπόθεσης που αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη και η εξυπηρέτηση ενός οργανωμένου σχεδίου αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα αλλά και από το μετρήσιμο έργο που παράγεται καθημερινά σε πολλά πεδία πολιτικής προς όφελος των πολιτών» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος και παραθέτει τη συνομιλία του «με τον συντάκτη του ντοκουμέντου διότι η εφημερίδα παρέλειψε να δημοσιεύσει ως όφειλε ολόκληρη την επικοινωνία».

    Διαβάστε επίσης

    Βασίλης Σπανάκης (ΝΔ) στο mononews για τις παρακολουθήσεις: Νέο 1993 στη χώρα μας δεν πρόκειται να ξαναέχουμε

    Στο κόκκινο ο καυγάς για τις υποκλοπές – Με σκληρή γλώσσα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φερόμενη παρακολούθηση Δένδια

    Νέα λίστα προσώπων που φέρεται να έπεσαν στα «δίχτυα» του Predator

     



    ΣΧΟΛΙΑ