• Συνεντεύξεις

    Βασίλης Σπανάκης (ΝΔ) στο mononews για τις παρακολουθήσεις: Νέο 1993 στη χώρα μας δεν πρόκειται να ξαναέχουμε

    Βασίλης Σπανάκης,Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

    Βασίλης Σπανάκης,Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας


    Τα όρια της γελοιότητας αγγίζουν οι καταγγελίες για πιθανές παρακολουθήσεις πολιτικών, ακόμα και υπουργών, σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος, επιπλέον, σε μια αποστροφή με σαφείς ιστορικές και εσωκομματικές αναφορές, που προκαλεί αίσθηση, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «νέο 1993 στη χώρα μας δεν πρόκειται να ξαναέχουμε, η ΝΔ είναι ενωμένη όσο ποτέ».

    Παράλληλα, ο βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών, χαρακτηρίζει το «καλάθι του νοικοκυριού» ως ένα ακόμα εργαλείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τονίσει, ωστόσο, ότι η μάχη κατά της ακρίβειας χρειάζεται και πρόσθετα μέτρα. Και, στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΔΟΕ, που διαθέτει έμπειρα στελέχη, προκειμένου να ενισχύσει το έργο της ΔΙΜΕΑ.

    Ο κ. Σπανάκης δηλώνει ότι τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Τάσσεται ωστόσο, κατά της μείωσης του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια, διότι, μία τέτοια κίνηση θα στερούσε πολύ σημαντικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ δεν θα «πέρναγε» η μείωση στον καταναλωτή.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Β. Σπανάκη

    -Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», αλλά και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στην ΕΥΠ ή σε τυχόν παράκεντρά της να παρακολουθήσουν πολιτικούς και δημοσιογράφους, παράνομα, χρησιμοποιώντας το κακόβουλο λογισμικό Predator. Πως τοποθετήστε, ως κυβερνητικός βουλευτής, απέναντι σε αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες, μάλιστα, εμπλέκουν ακόμα και υπουργούς;

    Αυτές οι καταγγελίες αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και το χειρότερο είναι ότι συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τοξικού κλίματος στην πολιτική μας ζωή. Μπορείτε όμως να αναλογιστείτε γιατί δημιουργείται αυτό το τοξικό κλίμα;

    Για να καλύψει την πολιτική γύμνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ως βουλευτής της ΝΔ θέλω μέσα από τη ιστοσελίδα σας να στείλω ένα μήνυμα.  Νέο 1993 στη χώρα μας δεν πρόκειται να ξαναέχουμε. Η ΝΔ είναι ενωμένη όσο πότε και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές γιατί την πολιτική της την εκτιμούν και πολίτες που δεν την έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα.

    Για εμάς η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα. Όσοι δημιουργούν κλίμα πολιτικής αστάθειας οφείλουν να αναλογιστούν ποιο είναι το κόστος για την οικονομία και το μέλλον των παιδιών μας. Αλλά για όλα αυτά θα κριθούμε στις επόμενες εθνικές εκλογές.

    -Πώς κρίνετε την έως τώρα εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού; Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «χάρτινο φράγμα στο τσουνάμι της ακρίβειας» και για «επικοινωνιακό παιχνίδι» της κυβέρνησης;

    Με την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» η Κυβέρνηση επιδιώκει να προσθέσει άλλο ένα εργαλείο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Ασφαλώς και δεν θα λυθεί από τη μία ημέρα στην άλλη το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης και οφείλεται στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Είναι όμως άδικο για την προσπάθεια που γίνεται, να ακούμε αυτήν την κριτική από την αντιπολίτευση. Ειδικά όταν η Κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την καταπολέμηση  της ακρίβειας, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι έλεγχοι των αποθεμάτων και οι έλεγχοι απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Σίγουρα η μάχη κατά της ακρίβειας χρειάζεται και πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα την εβδομάδα αυτή ζήτησα με Κοινοβουλευτική μου παρέμβαση την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΔΟΕ στην μάχη αυτή που διαθέτει έμπειρα στελέχη προκειμένου να ενισχύσει το έργο της ΔΙΜΕΑ. Όμως, η Αντιπολίτευση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε  μία μονοθεματική ατζέντα και στερείται σοβαρών και τεκμηριωμένων πολιτικών προτάσεων.

    -Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της μετακύλισης του κόστους σε άλλα προϊόντα και αυτός της περαιτέρω επιβάρυνσης εκείνων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες αλυσίδες;

    Το «καλάθι του νοικοκυριού» εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερα μάρκετ, με τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 προβλεπόμενες κατηγορίες. Ο κατάλογος με τα προϊόντα θα ενημερώνεται κάθε Τετάρτη και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνουν με ειδική σήμανση τους καταναλωτές. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ενώ οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και αυστηροί στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το «καλάθι του νοικοκυριού». Τα αποτελέσματα εφαρμογής του καλαθιού του νοικοκυριού είναι θετικά!

    -Θα μπορούσε το «καλάθι του νοικοκυριού» να επεκταθεί, όχι μόνο σε περισσότερα είδη και κατηγορίες καταστημάτων, αλλά και σε κατηγορίες πληθυσμού, όπως πάσχοντες (πχ διαβητικοί), οι οποίοι χρειάζονται συγκεκριμένα προϊόντα σε καθημερινή βάση;

    Το μέτρο αυτό αποδεικνύει την πρόθεσή μας να αντιμετωπίσουμε στην πράξη ένα σοβαρότατο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε την εφαρμογή του και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, πρόσφατα είχα κάνει πρόταση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και κατέθεσα Επίκαιρη Κοινοβουλευτική Ερώτηση, για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου τιμών για τη σχολική τσάντα και τα σχολικά είδη για την πληρέστερη ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το «καλάθι» και θα εξετάσουμε την επέκτασή του και σε άλλους κλάδους. Πιστεύω ότι θα επεκταθεί στο τέλος και τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι πολύ μεγάλα.

    -Είστε ικανοποιημένος από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται; Είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση ακόμα και φαινομένων αισχροκέρδειας, που τυχόν παρατηρούνται;

    Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι έλεγχοι που γίνονται από την Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς ΔΙ.Μ.Ε.Α είναι εντατικοί και συνεχόμενοι. Γίνονται ασταμάτητα έλεγχοι και έχουν μπει πάρα πολλά πρόστιμα. Η προσπάθεια για τον έλεγχο των τιμών συνεχίζεται καθώς συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση και ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Και φυσικά πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως το ΣΔΟΕ, για τον έλεγχο του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    -Τι απαντάτε στο αντιπολιτευτικό επιχείρημα ότι υπάρχει ελλιπέστατη εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει το εκρηκτικό πρόβλημα του ενεργειακού κόστους με σκανδαλώδεις επιδοτήσεις αντί για τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις επιβολής πλαφόν και φορολόγησης των υπερκερδών»;

    Την τελευταία τριετία το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα έχουμε δαπανήσει παραπάνω από 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2022 προκειμένου να συγκρατήσουμε -και το έχουμε πετύχει αυτό- τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα. Όσον αφορά τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, η Κυβέρνηση προχωρά στην αναδρομική φορολόγησή τους και μάλιστα σε ποσοστό 90%. Με βάση το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής προσδιορίζεται στα 373,55 εκατ. Ευρώ.

     Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν ανακτηθεί στην πηγή από τον Ιούλιο του 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και δεν θα επιτρέψουμε καμία αισχροκέρδεια.

    -Με δεδομένη την παράταση της οικονομικής κρίσης, θα εξέταζε η κυβέρνηση μια μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και του ΕΦΚ στην ενέργεια; Γιατί, όπως δείχνουν και σχετικές έρευνες του ΙΟΒΕ και της ΓΣΕΕ, υπάρχει πρόβλημα με την πραγματική αγοραστική δύναμη κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

    Η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έλαβε εύστοχα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεών της. Πολλοί μιλούν υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι μία τέτοια κίνηση θα στερούσε πολύ σημαντικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ δεν θα «πέρναγε» η μείωση στον καταναλωτή.

    Η μείωση της φορολογίας ήταν προεκλογική μας δέσμευση και την υλοποιούμε με συνέπεια εδώ και τρία χρόνια. Στηρίζουμε τα εισοδήματα των πολιτών στην πράξη όπως με την αύξηση των συντάξεων με ποσοστό άνω του 7% από 1η Ιανουαρίου 2023 και την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας κοντά στα Χριστούγεννα.

    -Σε ποια επιπλέον βήματα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση το χρονικό διάστημα έως τις εκλογές; Ποια είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που σας ζητούν να μεταφέρετε στη Βουλή οι πολίτες με τους οποίους έρχεστε σε επαφή στο Νότιο Τομέα της Αθήνας; Και ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» της επόμενης μέρας της κάλπης;

    Η Κυβέρνηση πιστεύω ότι παρά τις αντιξοότητες έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς το οποίο αναγνωρίζουν οι πολίτες όπως φαίνεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις. Φυσικά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Πρέπει να βελτιώσουμε και άλλο ζητήματα της καθημερινότητας, τη αποτελεσματικότητα του Κράτους, κάνοντάς το περισσότερο φιλικό προς τον πολίτη και να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά θέματα, όπως η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να θωρακίζουμε τη χώρα μας αμυντικά, ενεργειακά, οικονομικά έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής. Νομίζω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως την κρίσιμη συγκυρία, αξιολογούν όλα τα δεδομένα και θα κάνουν τη σύγκριση όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης σε Δικαιοσύνη: «Επισπεύστε τις διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις»

    Νέα λίστα προσώπων που φέρεται να έπεσαν στα «δίχτυα» του Predator

    Δημοσκόπηση GPO: Στις 5,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ