• Πολιτική

    Στα χέρια του Τσίπρα το προσχέδιο συμφωνίας με πΓΔΜ: Συμφωνία με Καμμένο για «Άνω Μακεδονία»

    • NewsRoom


    Το προσχέδιο από την πρόταση που θα καταθέσει η Αθήνα στα Σκόπια για την ονομασία της πΓΔΜ, έχει στην κατοχή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την εξεύρεση λύσης για την επίσημη ονομασία της γείτονας χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το προσύμφωνο είναι έκτασης 20 περίπου σελίδων και σε αυτό περιλαμβάνονται τα 4 από τα 5 ονόματα της αρχικής δέσμης ιδεών του Μάθιου Νίμιτς με το «Repoblika Makedonija – Skopje» να έχει πλέον απορριφθεί.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρωταρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι το GornaMakenija (Άνω Μακεδονία) σε σλαβική γραφή. Η Αθήνα, προκρίνει το νέο και μόνιμο όνομα να είναι γραμμένο στα σλαβικά, να είναι αμετάφραστο αλλά και ενιαίο.

    Είναι μια πρόταση που, κατ΄αρχάς, φέρεται να έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αλλά η τελική τύχη της συνδέεται άμεσα με την διευθέτηση και των υπόλοιπων κομβικών ζητημάτων.

    Το erga omnes στο εύρος χρήσης του ονόματος – ήτοι η ισχύς του έναντι όλων τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας – παραμένει θέση της ελληνικής πλευράς, ενώ τα μεγαλύτερα «αγκάθια» εξακολουθούν να είναι η ταυτότητα και η γλώσσα.

    Και στα δύο αυτά θέματα η πλευρά Ζάεφ εμφανίζεται ιδιαιτέρως συγκρατημένη καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον σκληρό πολιτικό άξονα εντός των Σκοπίων, ο οποίος εκφράζεται κυρίως δια του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Και οι δύο προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO.

    Χρονοβόρα, και αρκετά περίπλοκη λόγω ζητημάτων που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές, θεωρείται και το θέμα των εμπορικών χρήσεων, ενώ σε άλλο επίπεδο δύσκολη είναι και η διαχείριση της αλλαγής του εθνικού ύμνου της πΓΔΜ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνονται σε επτά κεφάλαια όλα τα καίρια ζητήματα – η ονομασία, το εύρος χρήσης, η γλώσσα, η ταυτότητα, οι εμπορικές χρήσεις της ονομασίας, τα ακρωνύμια και οι συντμήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με τη μείωση του αφορολόγητου ανοίγει σήμερα η αυλαία για την τέταρτη αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κινούμενη άμμος» η αγορά: Οι μισές εταιρείες πωλούνται, με funds και ανταγωνιστές να «καραδοκούν»…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φοροδιαφυγή μαμούθ 6,2 εκατ. ευρώ από πρατήριο καυσίμων!

     



    ΣΧΟΛΙΑ