• Πολιτική

    Σπίρτζης, Κουρουμπλής και Ξενογιαννακοπούλου θυμήθηκαν… το ΠΑΣΟΚ! «Να προχωρήσουμε με τον Αλέξη από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας»

    • NewsRoom

    Ανδρέας Παπανδρέου. «Έφυγε» στις 23 Ιουνίου 1996


    Η 3η Σεπτέμβρη, ημέρα ιδρύσεως του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν αφήνει ασυγκίνητα τα πρώην στελέχη του κόμματος, τα οποία επέλεξαν να εγκαταλείψουν το κίνημα, στρεφόμενα έκτοτε πολλές φορές εναντίον του, προκειμένου να απολαύσουν υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

    Σήμερα, με άρθρα τους στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και η νέα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλούν για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να το συνδέσουν με τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, ως δήθεν συνεχιστή του!

    Στο άρθρο του ο Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως αλλοτριώθηκε, αλλοιώθηκε, μεταλλάχθηκε και στο τέλος παρέδωσε μέρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

    «Όσοι συμμετείχαν στην απαξίωση της 3ης του Σεπτέμβρη υπέστειλαν τη σημαία του ήλιου, το όνομα και κυρίως το περιεχόμενο. Συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με το κατεστημένο και τις ακροδεξιές εκδοχές του. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί πολιτικοί κληρονόμοι της, με άλλα ονόματα, άλλη πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση, ξεκομμένοι από την κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο», αναφέρει ο υπουργός.

    «Ήρθε η ώρα με τον Αλέξη να προχωρήσουμε από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα και την Ευρώπη με προοδευτικές συγκλίσεις, συνεργασία και όραμα», προτρέπει ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος καλεί τον «προοδευτικό χώρο», να αφήσει τις διαφωνίες του παρελθόντος και να καταλήξει στις προοδευτικές συγκλίσεις του μέλλοντος, προφανώς υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.  «Ηρθε η ώρα της συστράτευσης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης απέναντι στα νέα μνημόνια της ακροδεξιάς της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό είναι το πραγματικό και όχι το επετειακό μήνυμα την άλλη μέρα του τερματισμού του μνημονίου», καταλήγει ο υπουργός.

    Από την πλευρά του ο Παναγιωτης Κουρουμπλης, αναφέρει πως «το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με τις μεταλλάξεις που είχε υποστεί στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί εκείνους που υπερασπίστηκαν τις αξίες του στις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90».

    «Στην πολιτική οφείλει κανείς να είναι οραματιστής αλλά και ρεαλιστής. Σήμερα υπάρχει μια νέα πολιτική πραγματικότητα, η ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης. Αυτή την αναγκαιότητα οφείλει να την κατανοήσει ο κόσμος και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και εκφραστής ενός τέτοιου μετώπου απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό δεν είναι παρά ο Αλέξης Τσίπρας», αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής. «Είναι απαίτηση, λοιπόν, των καιρών να απαλλαγούμε απ’ τα πολιτικά κόμπλεξ και τις περιχαρακώσεις και να αναπτύξουμε έναν γόνιμο διάλογο στον ευρύτερο χώρο, ο οποίος θα μετατραπεί σε προγραμματική σύγκλιση μετά τις εκλογές».

    Τέλος η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρει πως «σήμερα η παρακαταθήκη της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένει επίκαιρη, σε μια εποχή που προβάλλει έντονα η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται».

    «Έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία κρίσης και μνημονιακής πολιτικής, η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Στη νέα περίοδο που ξεκινά το κρίσιμο ζήτημα είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως και οι δυσκολίες. Ο αγώνας της επόμενης μέρας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συστράτευση στο εσωτερικό, συμμαχίες και αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, προκειμένου το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο και να εκφράζει μια ευρύτερη προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία», καταλήγει η υπουργός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Παπανδρέου: Πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να τους δώσω όλες τις ομιλίες του Ανδρέα!



    ΣΧΟΛΙΑ