• Πολιτική

    Spigel: Στρατόπεδο 2.000 τζιχαντιστών στα Τίρανα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ!

    • NewsRoom


    Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την Αλβανία και τη σχέση της με τις ΗΠΑ φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στο ρεπορτάζ του το περιοδικό μιλά για ένα στρατόπεδο, κοντά στην περιοχή των Τιράνων, στο οποίο εκπαιδεύονται 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτιών.

    Πρόκειται για ένα στρατόπεδο ίσο με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου, στο οποίοι άνδρες και γυναίκες, μέλη της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του λαού», η οποία πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση, εκπαιδεύονται καθημερινά στις πολεμικές τέχνες, την χρήση όπλων και τον ανορθόδοξο πόλεμο. Το στρατόπεδο, σύμφωνα με το Spiegel, βρίσκεται σε απόσταση 35 λεπτών από τα Τίρανα, ενώ στα μέλη της οργάνωσης δεν επιτρέπεται να κατέχουν «κινητά τηλέφωνα, ρολόγια, ακόμα και ημερολόγιο».

    Οι «Μουτζαχεντίν του λαού» ήταν μια ένοπλη ομάδα η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Τα μέλη της οργάνωσης, γνωστής ως MEK, εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία το 2016. Και αυτό μια και η νέα κυβέρνηση του Λευκού Οίκου αποφάσισε να την υποστηρίξει, καθώς τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιθυμούν να ξεφορτωθούν το σημερινό καθεστώς του Ιράν. Όπως μάλιστα αναφέρει το Spiegel, «τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου».

    Σύμφωνα με την μαρτυρία του πατέρα μιας γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων. «Για περίπου 30 χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ, ωστόσο το 2013 πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο».

    Όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Μασούντ Ρατζαβί, ενός «φαντάσματος» για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη ζωή του μετά το 2003. «Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός. Φωτογραφίες του από τη δεκαετία του 1990 δείχνουν έναν άνδρα με χακί στολή και μουστάκι».

    Οι 2000 άνθρωποι που ζουν στο στρατόπεδο αποτελούν ένα μόνο μέρος του κινήματος που καθοδηγείται από την Μυριάμ Ρατζαβί,λ τη σύζυγο του εξαφανισμένου ηγέτη του κινήματος. «Η 65χρονυη κινείται ανάμεσα στο γραφείο της στο Παρίσι και την Αλβανία, από όπου καθοδηγεί τον πολιτικό βραχίωνα του κινήματος , το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ. Αυτός ο πολιτικός βραχίωνας είναι έτσι δομημένος, ως ένα είδος προσωρινής κυβέρνησης, έτοιμη να αναλάβει την εξουσία στην Τεχεράνη μόλις το ισχύον καθεστώς ανατραπεί». Σύμφωνα με τον Spiegel διαθέτει πολλά γραφεία ανά τον κόσμο, όπως στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.

     

    «Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι σύμμαχοι του Τραμπ που ζουν μέσα σε ένα μυστικό στρατόπεδο; Δύο αγάλματα λιονταριών βρίσκονται μπροστά από τη σιδερένια πύλη και οι φρουροί φωνάζουν «όχι, όχι», αν κάποιος σταματήσει μπροστά στην πύλη. Τρεις άνδρες βγαίνουν από την πύλη και αρνούνται να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, υποσχόμενοι ότι οι αιτήσεις συνέντευξης θα απαντηθούν την επόμενη μέρα. Αλλά κανείς δεν απαντά. Ο Spiegel δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τους«Μουτζαχεντίν του Λαού» ή από το «Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν» σε οποιοδήποτε από τα αιτήματα για συνέντευξη, ούτε από τα Τίρανα, ούτε από το Παρίσι ή το Βερολίνο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μέλη αυτών των οργανώσεων έχουν κερδίσει πολλούς υποστηρικτές στην Ουάσιγκτον αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι λαμβάνουν και χρηματική υποστήριξη από το Ισραήλ και της Σαουδική Αραβία. «Το ερώτημα γιατί η Αλβανία ανέχεται ένα τέτοιο στρατόπεδο εντός του εδάφους της μπορεί να εξηγηθεί από το ότι μετά το 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, τα πράγματα για τους αντικαθεστωτικούς του Ιράν έγιναν πολύ δύσκολα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον βοήθησε να βρεθεί λύση μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και τελικά η Αλβανία συμφώνησε να αποδεχθεί ορισμένα μέλη της ομάδας. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δώρισαν 20 εκατ. δολάρια στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν για αναπτυξιακή βοήθεια στην Αλβανία».



    ΣΧΟΛΙΑ